Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Φορείς ΑΠΕ: Επισφαλής η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ
[Κέρδος]: Φορείς ΑΠΕ: Επισφαλής η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

[Κέρδος]: Φορείς ΑΠΕ: Επισφαλής η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

Την αντίθεσή τους στις όποιες προτάσεις για “περαιτέρω αφαίμαξη πόρων από τον ήδη φυλλορροούντα Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ” εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς ΑΠΕ, ζητώντας παράλληλα από το υπουργείο Ενέργειας τη λήψη άμεσων με΄τρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι ΕΛΕΑΒΙΟΜ (Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας), ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ), ΕΣΜΥΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών), ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών) και ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:

«1. Η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, μέσω του οποίου καλύπτονται / καταβάλλονται οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ, ήταν και παραμένει η βάση για την ασφάλεια των επενδύσεων, τόσο σε υφιστάμενα, εν λειτουργία όσο και σε νέα, αναπτυσσόμενα έργα ΑΠΕ. Σήμερα, η «υγεία» του ΕΛΑΠΕ είναι, το λιγότερο, επισφαλής, καθώς το φαινομενικά υφιστάμενο (με πολλά ερωτηματικά) λογιστικό πλεόνασμα συνυπάρχει με ένα πραγματικό ταμειακό έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ να γίνονται με καθυστέρηση τριών (3) και πλέον μηνών.

2. Ο κίνδυνος το έλλειμμα αυτό να μεγαλώσει και να τεθεί εκτός ελέγχου, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και για όλους τους συμμετέχοντες στην εγχώρια αγορά ενέργειας, είναι υπαρκτός.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!