Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Fitch: Θετικό το πλεόνασμα -Η βελτίωση του χρέους κλειδί για την ελάφρυνση
[Κέρδος]: Fitch: Θετικό το πλεόνασμα -Η βελτίωση του χρέους κλειδί για την ελάφρυνση

[Κέρδος]: Fitch: Θετικό το πλεόνασμα -Η βελτίωση του χρέους κλειδί για την ελάφρυνση

Το πλεόνασμα που σημείωσε η Ελλάδα πέρυσι στον προϋπολογισμό της, για δεύτερο κατά σειρά έτος, δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Αρχών της για δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε σημείωμά του.

«Αυτό ενισχύει την προσδοκία μας για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα θα μειωθεί το δημόσιο χρέος θα καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό από το είδος της ελάφρυνσης του χρέους που συζητείται αυτή την περίοδο από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας», σημειώνει ο οίκος.

Η Ελλάδα, τονίζει ο οίκος, παραμένει μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης, των οποίων η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική και όχι κυρίως κυκλική. Θεωρούμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πιθανό να είναι χαμηλότερα από τους στόχους μετά το 2020, «αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης κορυφώθηκε το 2016 και ότι θα μειωθεί ταχύτερα από το επόμενο έτος, φθάνοντας στο 137% του ΑΕΠ το 2025, υποθέτοντας μία μέση ετήσια αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) 3,5%, χωρίς να συνυπολογίζουμε την όποια μελλοντική ελάφρυνση χρέους του επίσημου τομέα», τονίζει ο οίκος.

Η βασική υπόθεση του Fitch είναι ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω, στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026. «Αυτό θα ήταν υψηλότερο από το τρέχον επίπεδο χρέους της Ιταλίας, που είναι η χώρα της Ευρωζώνης με το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος, αν και οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει για το ελληνικό δημόσιο χρέος σημαίνουν ότι το κόστος εξυπηρέτησή του είναι χαμηλό», σημειώνει ο οίκος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!