Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Eurobank: Σημαντική η συμβολή του πετρελαίου στην άνοδο των εξαγωγών
[Κέρδος]: Eurobank: Σημαντική η συμβολή του πετρελαίου στην άνοδο των εξαγωγών

[Κέρδος]: Eurobank: Σημαντική η συμβολή του πετρελαίου στην άνοδο των εξαγωγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), η αξία σε τρέχουσες τιμές των εξαγωγών αγαθών σημείωσε ετήσια αύξηση 14,4% τον Μάιο 2018 από 12,3% τον Απρίλιο 2018, σχολιάζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Η ενίσχυση των εξαγωγών αγαθών τον Μάιο 2018 οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην επίδοση της κατηγορίας των πετρελαιοειδών προϊόντων (θετική επίδραση από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου), σημειώνει. Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω κατηγορία συνεισέφερε 8,7 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των εξαγωγών και ακολούθησε με 5,9 ΠΜ η κατηγορία των εκτός πετρελαιοειδών και πλοίων (Π&Π). Τα πλοία είχαν οριακά αρνητική συνεισφορά της τάξης των -0,3 ΠΜ.

Για τον ίδιο μήνα οι εισαγωγές εμπορευμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,2% από 5,1% τον Απρίλιο 2018. Η συνεισφορά των πετρελαιοειδών στην ετήσια μεταβολή των εισαγωγών διαμορφώθηκε στις 3,1 ΠΜ και ακολούθησε αυτή των εκτός Π&Π με 2,1 ΠΜ. Η κατηγορία των πλοίων είχε αρνητική συμβολή της τάξης των 2,1 ΠΜ.

Tέλος, βάσει των προαναφερθέντων μεταβολών, το εμπορικό ισοζύγιο, ήτοι η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, αυξήθηκε (μείωση του ελλείμματος) – για 7ο συνεχή μήνα – σε ετήσια βάση κατά €275,1 εκατ. Το εν λόγω αποτέλεσμα προέκυψε από την ετήσια άνοδο των επί μέρους ισοζυγιών των πετρελαιοειδών, των πλοίων και των εκτός Π&Π κατά €89,4, €126,4 και €59,3 εκατ. αντίστοιχα.

Για το σύνολο του 5μήνου Ιανουαρίου – Μαΐου 2018, οι εξαγωγές εμπορευμάτων ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 13,7% με την κατηγορία των αγαθών εκτός Π&Π να αποσπά τη μερίδα του λέοντος με συνεισφορά της τάξης των 8,5 ΠΜ (η συμβολή των πετρελαιοειδών διαμορφώθηκε στις 5,2 ΠΜ).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!