Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
13 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
16 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: ΕΤΕ: Σε κενό εξωστρέφειας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
[Κέρδος]: ΕΤΕ: Σε κενό εξωστρέφειας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

[Κέρδος]: ΕΤΕ: Σε κενό εξωστρέφειας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το κενό εξωστρέφειας που παρουσιάζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που εξέδωσε οδικό χάρτη για την αύξηση των αντίστοιχων ποσοστών.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ υπογραμμίζει πως το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση κατά το β’ εξάμηνο του 2017, οδηγώντας στην άνοδο του δείκτη εμπιστοσύνης των ΜμΕ κατά 14 μονάδες.

Παράλληλα, η νέα μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει στην αποκρυπτογράφηση της δυναμικής των εξαγωγών αγαθών από τις ελληνικές ΜμΕ -τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και για την προοπτική της επόμενης πενταετίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε σε δείγμα 600 επιχειρήσεων, μία στις τρεις ελληνικές ΜμΕ που έχουν ως δυνητικό αντικείμενο τις εξαγωγές αγαθών (κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεις των κλάδων της βιομηχανίας και χονδρεμπορίου) είναι εξωστρεφής. Είναι επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι άνω του ½ των εξαγωγικών ΜμΕ κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι αναλυτές της ΕΤΕ, επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει η δυναμική στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα για να επιτευχθεί μία σταδιακή σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Όπως φαίνεται από την έρευνα, οι «στρατηγικοί εξαγωγείς» χαρακτηρίζονται από δύο στοιχεία: (α) έχουν διαχρονικά ως στρατηγική τους προτεραιότητα την κατάκτηση μεριδίων στις αγορές του εξωτερικού και (β) κατάφεραν να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης (με τις εξαγωγές να καλύπτουν πλέον το 34% των πωλήσεών τους από 19% το 2008).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!