Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
26 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Έως και στο 30% της αξίας τους αντέχουν να πουλήσουν οι τράπεζες τα καταγγελμένα δάνεια
[Κέρδος]: Έως και στο 30% της αξίας τους αντέχουν να πουλήσουν οι τράπεζες τα καταγγελμένα δάνεια

[Κέρδος]: Έως και στο 30% της αξίας τους αντέχουν να πουλήσουν οι τράπεζες τα καταγγελμένα δάνεια

Το ποσό των 14 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποκομίσουν οι τράπεζες από την πώληση των δανείων που έχουν καταγγείλει και που ανέρχονται σε 48 δισ. ευρώ. Η πώληση των δανείων αυτών πρακτικά στο 1/3 της αξίας τους δεν θα δημιουργούσε αρνητικές επιπτώσεις στα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” των τραπεζών, όπως εκτιμούν τράπεζες και ΤτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές, σε πρόσφατη συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναγνώρισαν ότι οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων πρέπει να επισπευσθούν αλλά και να αυξηθούν, ιδίως για δάνεια που δεν εμφανίζουν καμία προοπτική εισπραξιμότητας όντας σε πολυετή καθυστέρηση.

Τα καταγγελμένα δάνεια των τραπεζών και ειδικά αυτά που δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και καλύπτονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από προβλέψεις, είναι τα πρώτα που μπορούν να βγουν προς πώληση.

Καθώς σταδιακά θα διευρυνθούν οι πωλήσεις καταγγελμένων δανείων, το είδος και η αξία των εξασφαλίσεών τους θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη διενέργεια λογιστικών προβλέψεων από τις τράπεζες και συνακόλουθα για τη δυνητική τιμολόγηση μεταβιβάσεων χαρτοφυλακίου.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τα προβληματικά δάνειά τους σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από την ήδη απομειωμένη αξία ισολογισμού, χωρίς να επηρεάζεται ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!