Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Ενιαίος φόρος επί της αγοράς μετοχών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες
[Κέρδος]: Ενιαίος φόρος επί της αγοράς μετοχών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες

[Κέρδος]: Ενιαίος φόρος επί της αγοράς μετοχών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς παρουσίασε στο Βερολίνο το σχέδιο νόμου για την καθιέρωση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες -πέραν της Γερμανίας, σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις εννέα ετών -αρχικά στο πλαίσιο της ΕΕ-, οι υπουργοί Οικονομικών αυτών των χωρών είχαν αναθέσει τον Οκτώβριο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τη σύνταξη του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου.

Πρώτο βήμα
Το σχέδιο Σολτς προβλέπει ότι ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που αγοράζουν μετοχές μεγάλων εταιρειών θα πληρώνουν στο μέλλον φόρο ύψους 0,2% της αξίας των μετοχών. Ο φόρος θα αφορά μόνο μετοχές εταιρειών που εδρεύουν στο εσωτερικό μιας χώρας και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Στη Γερμανία, περισσότερες από 145 επιχειρήσεις πληρούν αυτό το κριτήριο και περίπου 350 στις υπόλοιπες εννέα χώρες.

Το σχέδιο Σολτς πρόκειται να υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ στις δέκα χώρες το 2021. Ο Ολαφ Σολτς αναμένει ότι στη Γερμανία τα έσοδα από τον σχετικό φόρο θα ανέλθουν τον πρώτο χρόνο στο 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό πρόκειται να διατεθεί σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση της «βασικής σύνταξης», που επίσης θα τεθεί σε ισχύ το 2021.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!