Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: ‘Ενα δισ. το τίμημα για επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”
[Κέρδος]: ‘Ενα δισ. το τίμημα για επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”

[Κέρδος]: ‘Ενα δισ. το τίμημα για επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”

Με τίμημα κοντά στο ένα δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από τα 480 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) που είχε προσφέρει αρχικά η Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών (ΔΑΑ), αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε από την πρώτη στιγμή εκφράσει αντιρρήσεις για το συμφωνηθέν τίμημα μεταξύ της τότε διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της ΔΑΑ, ετοιμάζεται να εγκρίνει τη συμφωνία. Προϋπόθεση είναι η σημαντική αύξηση του τιμήματος. Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως «οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες είναι σε τελικό στάδιο και δεν αποκλείεται σύντομα να βγει «λευκός καπνός» για τη συμφωνία της επέκτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης (λήγει το 2026) κατά 20 χρόνια (έως το 2046)».

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στις διαδικασίες ολοκλήρωσής της (χρειάστηκαν σχεδόν 2 χρόνια από το 2016 οπότε και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση) και η πολυπλοκότητα του έργου εντέλει οδήγησαν στην αύξηση του τιμήματος. Αποδίδουν την αύξηση του τιμήματος στην εκτίναξη των αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, σε σχέση με το 2015 που είχε χρησιμοποιηθεί ως έτος αναφοράς ώστε να αποτιμηθεί η αξία του δικαιώματος επέκτασης της σύμβασης. Σημειώνεται πως η ΔΑΑ ελέγχεται από την καναδική PSP η οποία κατέχει περί το 40% των μετοχών, ενώ το 55% ανήκει σε ΤΑΙΠΕΔ και δημόσιο και το 5% σε μέλη της οικογένειας Κοπελούζου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!