Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: H EKT προειδοποιεί για «συστημική» απειλή αν αποτύχει η μεταρρύθμιση του Euribor
[Κέρδος]: H EKT προειδοποιεί για «συστημική» απειλή αν αποτύχει η μεταρρύθμιση του Euribor

[Κέρδος]: H EKT προειδοποιεί για «συστημική» απειλή αν αποτύχει η μεταρρύθμιση του Euribor

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τον κίνδυνο συστημικών προβλημάτων αν δεν προχωρήσουν οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του Euribor, του επιτοκίου αναφοράς στη διατραπεζική αγορά.

Μετά το σκάνδαλο με το διατραπεζικό επιτόκιο Libor, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επιχειρούν να αλλάξουν τα επιτόκια στις αγορές χρήματος για να αποτρέψουν μια χειραγώγηση τους.

Η Κομισιόν θέλει να έχουν θεσπιστεί ως το 2020 νέες ή τροποποιημένες εκδοχές των επιτοκίων Euribor και EONIA.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα μιας ρύθμισης που θα τεθεί σε ισχύ το 2020, λιγότερο από 18 μήνες από σήμερα» δήλωσε η Κορνίλια Χολτχάουζεν, στέλεχος της ΕΚΤ. «Οπότε πιστεύω πως πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο από την μεταρρύθμιση του Euribor, ώστε να μην έχουμε συστημικό πρόβλημα τον Ιανουάριο του 2020» πρόσθεσε η ίδια.

Η ΕΚΤ έχει καταλήξει στην δική της εναλλακτική για το επιτόκιο ΕΟΝΙΑ, το ESTER. Είναι μια από τις τρεις επιλογές που θα διαλέξει ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από στελέχη της αγοράς.

Το ESTER δεν θα είναι έτοιμο για χρήση πριν από το τέλος του 2019, μόλις μερικούς μήνες προτού εγκαταλειφθεί το EONIA. «Διαισθάνομαι ότι πολλές τράπεζες έχουν επαναπαυθεί και πιστεύουν ότι ο δημόσιος τομέας θα λύσει το πρόβλημα για αυτές» τόνισε η κα. Χολτχάουζεν.

Η εύρεση εναλλακτικής για το Euribor, το οποίο καλύπτει πιο μακροπρόθεσμα διατραπεζικά δάνεια, φαίνεται ακόμα πιο δύσκολη, δεδομένου του μικρότερου αριθμού των συναλλαγών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!