Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Citi: Γιατί βλέπουμε παράταση του waiver
[Κέρδος]: Citi: Γιατί βλέπουμε παράταση του waiver

[Κέρδος]: Citi: Γιατί βλέπουμε παράταση του waiver

Το τέλος του προγράμματος του QE αυτό καθεαυτό, δεν επηρεάζει σε κάποιο σημαντικό βαθμό την Ελλάδα, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των καθαρών αγορών τίτλων, κρατών μελών της ευρωζώνης, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρέμενε όμως μια προσδοκία, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ώστε να μπορέσουν και οι ελληνικές τράπεζες να απολαύσουν τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης, που συνιστά το QE.

Λόγω της κρίσης και της “κατολίσθησης” των ελληνικών ομολόγων από πλευράς αξιολόγησης – κάτι που μας απέκλεισε από τον απευθείας δανεισμό από τις διεθνείς χρηματαγορές – ενεργοποιήθηκε, στο πλαίσιο της προληπτικής γραμμής, το waiver – ο μηχανισμός της ΕΚΤ, μέσω του οποίου γίνονταν αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά τα ratings που είχαν.

Το euro2day.gr ήρθε σε επαφή με αναλυτές και στελέχη τραπεζών, σχετικά με το πόσο το χρονοδιάγραμμα λήξης του QE μπορεί να επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τι γίνεται με το waiver.

Στο πλαίσιο αυτό, η Giada Gianni, οικονομικός αναλυτής της Citi, απάντησε ότι αν και το QE δεν επηρεάζει «per se» την Ελλάδα, τίθεται ένα θέμα για το waiver. Κατά τη γνώμη της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διατηρηθεί ή να αντικατασταθεί το waiver με κάτι ανάλογο μετά τον Αύγουστο, που λήγει το πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μια αυστηρή εποπτεία.

Ειδικότερα, η αναλύτρια της Citi επεσήμανε στο Euro2day.gr , τα εξής: «Το τέλος του προγράμματος QE από μόνο του, δεν σηματοδοτεί κάποια σημαντική επίπτωση για την Ελλάδα, αφού τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

«Κατά τη γνώμη μου», συνεχίζει η Giada Gianni, «για τις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα για θέματα συνολικής ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είναι πολύ πιο συναφές το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, κι αυτό, διότι συνεπάγεται τη λήξη του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Παρόλα αυτά, μετά τον Αύγουστο είναι πιθανό η ΕΚΤ να διατηρήσει ή να αποκαταστήσει με κάτι ανάλογο το waiver, στη λογική ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό αυστηρή επιτήρηση από τους πιστωτές της και ότι θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης».

Αντίστοιχα μηνύματα λαμβάνουν από τις αγορές και οι treasurers των ελληνικών τραπεζών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!