Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
9 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
6 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Χαρ. Γκότσης: Πού πάσχει η εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα – Αλλάζει ο νόμος
[Κέρδος]: Χαρ. Γκότσης: Πού πάσχει η εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα – Αλλάζει ο νόμος

[Κέρδος]: Χαρ. Γκότσης: Πού πάσχει η εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα – Αλλάζει ο νόμος

«Το βασικό πρόβλημα στην εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης ξεκινάει από το κρίσιμο ζήτημα ότι από την πλευρά των εισηγμένων εταιριών φαίνεται να υπάρχει συμμόρφωση, αλλά όχι ουσιαστική ως προς το πραγματικό έργο που επιτελούν κυρίως τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο εσωτερικός έλεγχος και τα μέλη της επιτροπής ελέγχου σε σχέση με την ουσία και τον σκοπό που απαιτούν οι διατάξεις του κανονιστικού πλαισίου», τόνισε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεων των φορέων ΣΕΒ, Χρηματιστήριο Αθηνών και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Ο κ. Γκότσης συμπλήρωσε λέγοντας ότι «το εν λόγω έργο αφορά κυρίως τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων που προκύπτουν κατά τη διοίκηση και διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων, τις αμοιβές και παροχές που λαμβάνουν τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και την ακρίβεια, αλήθεια και πληρότητα των χρηματοοικονομικών πληροφοριών που δημοσιοποιεί η εταιρεία». Και φυσικά είναι ανάγκη η ενημέρωση «της αρμόδιας Αρχής (E.K.) ως προς τις μεταβολές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων εταιρειών, μέσω της υποχρέωσης υποβολής των προβλεπόμενων από το νόμο πρακτικών Γ.Σ. ή / και Δ.Σ. σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν εφαρμόζεται στο ακέραιο από το σύνολο των εταιρειών, προκειμένου να διασφαλιστεί η άσκηση έγκαιρης εποπτείας και ο κατασταλτικός έλεγχος».

Ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι ως εκ τούτου «στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρούμε ότι έχει ωριμάσει ο χρόνος που θα πρέπει να υπάρξει μια επικαιροποίηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων του νόμου».

Οι αλλαγές που προτείνονται, αφορούν στο σύνολο των πεδίων εφαρμογής του βασικού νόμου για την Εταιρική Διακυβέρνηση 3016/2002, όπως:

- στη σύνθεση και λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων,

- στον ορισμό και τον ρόλο των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.,

- στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.,

- στη θέσπιση κριτηρίων για τον ορισμό προσώπων ως εσωτερικού ελεγκτή,

- στον ρόλο της λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου, καθώς και

- στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων που επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως εποπτεύουσα αρχή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!