Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Τα αρνητικά επιτόκια υπονομεύουν το κύρος των κεντρικών τραπεζών
[Κέρδος]: Τα αρνητικά επιτόκια υπονομεύουν το κύρος των κεντρικών τραπεζών

[Κέρδος]: Τα αρνητικά επιτόκια υπονομεύουν το κύρος των κεντρικών τραπεζών

Ποιον θεωρείται υπεύθυνο για την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση; Ποιος σας έρχεται πρώτος στο νου; Βάζω στοίχημα ότι η πρώτη λέξη που σας έρχεται είναι οι «τράπεζες». Αν δεν είναι αυτή, θα είναι κάτι που έχει σχέση με όποιον ανακάλυψε τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια ή άρχισε να τιτλοποιεί και να εμπορεύεται το ρίσκο.

Εκτός και αν είστε κάποιος επαγγελματίας του χρηματοοικονομικού τομέα, αποκλείεται να σας έρθουν στο νου οι αποτυχίες των κεντρικών τραπεζών. Την τελευταία δεκαετία, έχουν παρουσιαστεί σχεδόν ως οι σωτήρες της παγκόσμιας οικονομίας. Αντιμέτωποι με τη γενικευμένη αποτυχία των πολιτικών να παράσχουν δημοσιονομική τόνωση, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέλαβαν υπερβολικές πρωτοβουλίες και προσπάθησαν να τα κάνουν όλα από μόνοι τους, λούζοντας την παγκόσμια οικονομία με εύκολο χρήμα και σώζοντας την υφήλιο και στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Μάριο Ντράγκι, το ευρώ.

H εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να υπερέβη τα όρια μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής (αυξάνοντας τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού με τεχνικό τρόπο, το QE επηρεάζει την κατανομή του πλούτου). Ίσως να ήταν παραπάνω από όσο έπρεπε πολιτικό: το ευρώ είναι ένα πολιτικό εγχείρημα, οπότε το να κάνεις «whatever it takes» για να το σώσεις είναι επίσης πολιτικό. Και μπορεί να έχει και κάποιες αρνητικές συνέπειες αλλά, σύμφωνα με αυτό το αφήγημα, τουλάχιστον η νομισματική πολιτική έκανε ότι έπρεπε για να αποτρέψει μια παγκόσμια κατάρρευση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!