Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Αναδρομικά: Πώς οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν τα δεδομένα στις συντάξεις
[Κέρδος]: Αναδρομικά: Πώς οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν τα δεδομένα στις συντάξεις

[Κέρδος]: Αναδρομικά: Πώς οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν τα δεδομένα στις συντάξεις

Σε ένα νέο πρόσθετο σπιράλ δικαστικών αποφάσεων και δημοσιονομικών επιβαρύνσεων εισέρχεται το ασφαλιστικό, αυτή τη φορά με αφορμή τις πρόσφατες πρωτόδικες αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια των γιατρών του ΕΣΥ.

Ειδικοί εκφράζουν φόβους πως οι αποφάσεις που επιδικάζουν νέα αναδρομικά ποσά σε γιατρούς του ΕΣΥ, κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια που ψηφίστηκαν το 2017, ενδέχεται να συμπαρασύρουν και τις συντάξεις, εκτροχιάζοντας τα δημόσια οικονομικά.

Βέβαια, ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για πρωτόδικες αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στο εφετείο και πιθανότατα να φθάσουν και σε ανώτατο βαθμό. Κρούουν όμως τον κώδωνα του δημοσιονομικού κινδύνου προς την κυβέρνηση, όποια κι αν κληθεί να το αντιμετωπίσει, επισημαίνοντας αφενός ότι αφορούν νέες συντάξεις, που εκδίδονται από το 2017 και μετά, αφετέρου ότι προστίθεται στις άλλες υπό έκδοση αποφάσεις που αφορούν συντάξεις αλλά και δώρα εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Ο νέος δικαστικός κύκλος, αφορά αρχικά, γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν προσφύγει για τον νόμο της κυβέρνησης του 2017, μέσω του οποίου καθορίστηκαν οι αμοιβές των νέων ειδικών μισθολογίων. Να σημειωθεί ότι, είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ το 2015, που είχε κρίνει ότι οι περικοπές στις αποδοχές τους από το 2012 και μετά ήταν ανατισυνταγματικές και είχε υποχρεώσει το δημόσιο να καταβάλλει αναδρομικά.

Η σημερινή κυβέρνηση, με νόμο του 2017 καθόρισε νέες αμοιβές στα ειδικά μισθολόγια. Κατά αυτού του νόμου προσέφυγαν γιατροί του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι τελικά οι καθαρές τους αποδοχές είναι μικρότερες και δεν εφαρμόζονται στην πράξη τις αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ του 2015.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!