Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
27 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Τι αλλάζει στις εισφορές των μετόχων και των διαχειριστών εταιρειών από 1 Ιουνίου
[Κέρδος]: Τι αλλάζει στις εισφορές των μετόχων και των διαχειριστών εταιρειών από 1 Ιουνίου

[Κέρδος]: Τι αλλάζει στις εισφορές των μετόχων και των διαχειριστών εταιρειών από 1 Ιουνίου

Αλλαγές και διευκρινίσεις για τρεις μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, τους μετόχους και διαχειριστές εταιρειών, τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων καθώς και τους μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν παράλληλα εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες, περιλαμβάνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε χθες.

Για παράδειγμα, με σημαντική καθυστέρηση και πρόβλεψη εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2018, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πότε πληρώνουν εισφορές οι μέτοχοι και πότε οι διαχειριστές εταιρειών. Και ορίζει ότι εισφορές θα πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ, από την 1η Ιουνίου 2018, οι διαχειριστές Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων εταιρειών (ΟΕ και ΕΕ ) καθώς και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), για τις αμοιβές που λαμβάνουν, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά, διευκρινίζεται ότι οι εταίροι σε εταιρείες μορφής ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕυπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του νόμου Κατρούγκαλου).

Εάν οι εταίροι ασκούν συγχρόνως καθήκοντα διαχείρισης, χωρίς να προβλέπεται αμοιβή για την άσκηση αυτών των καθηκόντων, αλλά πρόκειται να λάβουν την αναλογία επί των κερδών της επιχείρησης, εξακολουθούν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές επί των σχετικών μερισμάτων σύμφωνα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε περίπτωση όμως που για την άσκηση καθηκόντων διαχείρισης προβλέπεται αμοιβή, προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής και στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ και κατά συνέπεια καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ως μισθωτός (βάσει του άρθρου 38 του νόμου Κατρούγκαλου), στο πλαίσιο των προβλέψεων για την παράλληλη ασφάλιση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!