Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
26 °C 3 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Ζοφερό το μέλλον των δασών λόγω κλιματικής αλλαγής
[Η Καθημερινή]: Ζοφερό το μέλλον των δασών λόγω κλιματικής αλλαγής

[Η Καθημερινή]: Ζοφερό το μέλλον των δασών λόγω κλιματικής αλλαγής

Περισσότερες από 1.000 δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει φέτος σε χώρες της Ε.Ε. (έως τα μέσα Αυγούστου), αριθμός σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-16, σύμφωνα με το European Forest Fire Information Service (EFFIS). Οσον αφορά την επιφάνεια των καμένων εκτάσεων, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: φέτος έχουν καεί σχεδόν 6 εκατομμύρια στρέμματα, έναντι μέσου όρου λίγο πάνω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα την περίοδο 2008-16.

Η θεαματική αύξηση των πυρκαγιών έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση της συζήτησης σχετικά με τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση του φαινομένου. Δεν είναι μόνο στην Ευρώπη που η κατάσταση έχει χειροτερεύσει: σειρά μελετών έχει δείξει ότι την τρέχουσα δεκαετία ξεσπούν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες δασικές πυρκαγιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Οι φωτιές αυτές διαρκούν πέντε φορές περισσότερο και καίνε εκτάσεις έξι φορές μεγαλύτερες σε σχέση με πριν από 30 και 40 χρόνια. To 2015 κάηκαν 40 εκατομμύρια στρέμματα στις ΗΠΑ – αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών. Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις του Union of Concerned Scientists στις ΗΠΑ, οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να γίνουν έως και έξι φορές πιο καταστροφικές εντός του 21ου αιώνα.

Θερινές θερμοκρασίες

Κατά την ίδια περίοδο, καταγράφεται με τρόπο αδιαμφισβήτητο η αυξητική τάση της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!