Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
13 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Η βροχή προεκλογικών δώρων απομακρύνει την Ελλάδα από τις αγορές
[Η Καθημερινή]: Η βροχή προεκλογικών δώρων απομακρύνει την Ελλάδα από τις αγορές

[Η Καθημερινή]: Η βροχή προεκλογικών δώρων απομακρύνει την Ελλάδα από τις αγορές

Σήμα κινδύνου εκπέμπει στους επενδυτές ο κύκλος της παροχολογίας ενόψει εκλογών στον οποίο έχει μπει η ελληνική κυβέρνηση, με τις πρόσφατες –και φουσκωμένες σε σχέση με τη ΔΕΘ– εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για προσλήψεις, αναδρομικά, φοροελαφρύνσεις, να αντιμετωπίζονται με έντονη επιφυλακτικότητα τόσο από τις αγορές όσο και από τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι αυτή η «βροχή» προεκλογικών δώρων μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον εμπόδιο στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

«Οι πολύ γενναιόδωρες δημοσιονομικές πολιτικές στις οποίες φαίνεται πλέον να στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να λάβει ώθηση ενόψει εκλογών, αποτελούν πηγή αβεβαιότητας και ως εκ τούτου παράγοντα κινδύνου για τους επενδυτές. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές», επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics.

Αλλωστε, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα είναι ήδη υψηλή, καθώς από τη στιγμή που βγήκε η χώρα από το μνημόνιο η κυβέρνηση έθεσε το θέμα της αντιστροφής της συμφωνημένης μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό. «H προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα και η πληθώρα υποσχέσεων θα ξεκινούσαν έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή», σημειώνει στην «Κ» η οικονομολόγος της Wood & Co. Ραφαέλα Τενκόνι. «Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι ήδη ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική πολιτική (της παροχολογίας και της επιθυμίας αντιστροφής των συμφωνηθέντων) και γι’ αυτό τα ελληνικά ομόλογα έχουν τόσο άσχημη πορεία το τελευταίο διάστημα. Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων δεν οφείλεται μόνο στη ρηχότητα και στην ευαισθησία της αγοράς στις εξωτερικές εξελίξεις», τονίζει χαρακτηριστικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!