Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Βρετανία: Υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη η BoE
[Η Καθημερινή]: Βρετανία: Υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη η BoE

[Η Καθημερινή]: Βρετανία: Υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη η BoE

Μόνο 50 ημέρες έως τις 29 Μαρτίου, οπότε αναμένεται επισήμως να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε., και με την πιθανότητα χαοτικής εξόδου χωρίς συμφωνία να αυξάνεται διαρκώς, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) σκιαγραφεί τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας στη βρετανική οικονομία. Χθες αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη, ενώ προέβλεψε σοβαρή μείωση των επενδύσεων και των αμοιβών των εργαζομένων.

Η εκτίμησή της τώρα είναι πως το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,2% ενώ μόλις τον Νοέμβριο μιλούσε για ανάπτυξη 1,7%. Είναι η πλέον δραματική υποβάθμιση προβλέψεων στην οποία έχει προβεί η Τράπεζα μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016. Μιλάει, άλλωστε, για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων επεκτείνεται, άλλωστε, και στο επόμενο έτος, για το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 1,5% ενώ τον Νοέμβριο μιλούσε για 1,7%. Η Τράπεζα τόνισε, πάντως, πως οι προβλέψεις πρέπει να επικαιροποιηθούν «όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το πώς θα γίνει η έξοδος από την Ε.Ε.». Σύμφωνα μάλιστα με τεχνική ανάλυση της Τράπεζας, σε περιβάλλον λιγότερης αβεβαιότητας η ανάπτυξη θα ήταν ισχυρότερη και θα έφτανε στο 1,6% φέτος και στο 2,2% το 2020.

Παρουσιάζοντας τις απαισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις, ο επικεφαλής της Τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ, απέδωσε τη δυσοίωνη εικόνα της βρετανικής οικονομίας στην αβεβαιότητα γύρω από το τι θα συμβεί τελικά στις 29 Μαρτίου και ποια θα είναι η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με τους εταίρους της στην Ε.Ε. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε «η ομίχλη του Brexit καλλιεργεί εντάσεις», ενώ προειδοποίησε με έμφαση πως η βρετανική οικονομία δεν είναι έτοιμη για μια έξοδο χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!