Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 5 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Βραβεία ντοκιμαντέρ για τον αναπόφευκτο κόσμο
[Η Καθημερινή]: Βραβεία ντοκιμαντέρ για τον αναπόφευκτο κόσμο

[Η Καθημερινή]: Βραβεία ντοκιμαντέρ για τον αναπόφευκτο κόσμο

Ο συναισθηματικός κόσμος των ανθρώπων που παραπαίουν ανάμεσα στους πολέμους, τη βία, τη φτώχεια, τη μετανάστευση, τον αγώνα επιβίωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταυτότητα του φύλου και τις κλιματικές αλλαγές συγκίνησε κριτικές επιτροπές και κοινό –πολυάριθμο όσο ποτέ– στο επετειακό 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Από τη φετινή δημιουργική ποικιλομορφία τόσο θεματικά όσο και καλλιτεχνικά, η κριτική επιτροπή δεν δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει την ταινία που μας «βύθισε σε έναν κόσμο από τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε»: τις εκκωφαντικές σειρήνες του πολέμου.

«Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών» του Δανού Σίμον Λέρεν Βίλμοντ που απέσπασε τρία μεγάλα βραβεία (Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ), βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ντοκιμαντέρ διαγωνιστικού τμήματος και το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»), δεν μπαίνει στα πυρά του πολέμου αλλά στον αντίκτυπό του, στην καρδιά ενός παιδιού η οποία χτυπά πιο δυνατά και από τις βόμβες.

Ο Βίλμοντ πατώντας στην ντοκιμενταρίστικη αφήγηση αλλά με ποιητική ματιά βυθίζεται στον συναισθηματικό κόσμο ενός δεκάχρονου ορφανού αγοριού που ζει κάτω από την ασφαλή αγκαλιά της γιαγιάς του σε ένα χωριό στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας. «Η δομή και ο ρυθμός της ιστορίας με δραματικά διαφοροποιημένους χαρακτήρες που το μέλλον τους θα διαμορφωθεί από τον πόλεμο, μας ανταμείβουν, δημιουργούν ερωτήματα για την αλληλεπίδραση μεταξύ αγάπης και βίας που διαρρέει τις καθημερινότητές μας», επισημαίνουν στο σκεπτικό της βράβευσης τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!