Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
18 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Βιτόριο Ταβιάνι: Ο ένας του σπουδαίου διδύμου
[Η Καθημερινή]: Βιτόριο Ταβιάνι: Ο ένας του σπουδαίου διδύμου

[Η Καθημερινή]: Βιτόριο Ταβιάνι: Ο ένας του σπουδαίου διδύμου

Είναι λίγο παράξενο να μιλάει κανείς για έναν προσφάτως αποθανόντα καλλιτέχνη αποτιμώντας το έργο του, όταν αυτό αποτελεί προϊόν συνεργασίας με κάποιον άλλο. Στην περίπτωση του Βιτόριο Ταβιάνι, ο οποίος «έφυγε» την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών, αυτός είναι ο αδελφός του, Πάολο. Οι δυο τους συνέθεσαν ένα σπουδαίο κινηματογραφικό δίδυμο, που έβαλε ξεκάθαρη την υπογραφή του στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά.

Το τι ποσοστό δημιουργίας ανήκει στον έναν και τι στον άλλον το γνώριζαν μάλλον μόνον οι ίδιοι –και δεν έχει άλλωστε τόση σημασία–, ωστόσο η κοινή τους πορεία υποδεικνύει και την καλλιτεχνική τους ταυτότητα. Οχι τυχαία, το κορυφαίο φιλμ τους είναι μια βιογραφία, η οποία αν και δεν περιγράφει τους ίδιους, φέρει στοιχεία που αντικατοπτρίζουν ευθέως τις δικές τους εμπειρίες και πεποιθήσεις.

Ο πρωταγωνιστής του «Padre Padrone» (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) είναι o Γκαβίνο Λέντα, ένας νεαρός από τη Σαρδηνία, ο οποίος ξεφεύγει από τις κακουχίες της αγροτικής ζωής, καταφέρνοντας να μορφωθεί, κόντρα στη θέληση του δεσποτικού πατέρα του. Η συγκεκριμένη ταινία, όπως και αρκετές άλλες της φιλμογραφίας τους, αναδεικνύει σε κυρίαρχο μοτίβο την ιταλική εξοχή, η οποία είχε εγγραφεί στη συνείδηση των Ταβιάνι από την παιδική τους ηλικία. Και σε επίπεδο ιδεολογίας, όμως, το κοινό όραμα των δύο αδελφών ήταν αυτό που τους οδηγούσε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!