Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Βήματα προς τα πίσω η ελληνική εκπαίδευση
[Η Καθημερινή]: Βήματα προς τα πίσω η ελληνική εκπαίδευση

[Η Καθημερινή]: Βήματα προς τα πίσω η ελληνική εκπαίδευση

Η ελληνική εκπαίδευση οπισθοδρομεί. Αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Εχουν μεν ληφθεί μέτρα για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και τη συγκράτηση των δαπανών, ωστόσο οι πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων κατά την τελευταία διετία βάζουν τροχοπέδη σε όποια ποιοτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον χώρο της Παιδείας.

Ευρύτερα, η έκθεση παρατηρεί την έλλειψη αυτονομίας και των μηχανισμών αξιολόγησης και λογοδοσίας των εκπαιδευτικών δομών, αλλά και την ανατροπή νόμων προτού αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των αλλαγών τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι στις δύο πρώτες βαθμίδες συνεχίζεται η κομματικοποίηση στη διοικητική πυραμίδα, ενώ στα ΑΕΙ επικρίνει την κατάργηση των Συμβουλίων. Ουσιαστικά, οι αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί από το 2011 ανεκόπησαν με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση, στις αναφορές της για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επικρίνει το «πάγωμα» της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων ΕΑΕΠ και την αντικατάστασή τους από ένα «οικονομικότερο» ολοήμερο (χωρίς πολλές ειδικότητες και αντικείμενα), καθώς και την ουσιαστικά κατάργηση των Πρότυπων Πειραματικών, με αλλαγή της φιλοσοφίας τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!