Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Το τσιμέντο πλησιάζει το κύμα
[Η Καθημερινή]: Το τσιμέντο πλησιάζει το κύμα

[Η Καθημερινή]: Το τσιμέντο πλησιάζει το κύμα

Aλήθεια: ένα σπίτι ή ένα ξενοδοχείο «επάνω στην άμμο» είναι για πολλούς το όνειρο των θερινών διακοπών. Ο αιγιαλός, όμως, εκτός από αποδέκτης… των διακοπών μας είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα, η ανάγκη προστασίας του οποίου γίνεται επιτακτικότερη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η πολιτεία, όμως, αντί να τον θωρακίσει για τις επόμενες γενιές έρχεται τα τελευταία χρόνια να μειώσει την απόσταση της δόμησης από τον αιγιαλό και να νομιμοποιήσει αυθαίρετα. Ολα αυτά, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η στάθμη της θάλασσας στη χώρα μας θα ανέβει έως δύο μέτρα μέσα στον αιώνα που διανύουμε και περισσότερα από 1.000 χλμ. ακτογραμμής θα εξαφανιστούν.

Ακόμα και έμπειροι μηχανικοί διστάζουν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό: «Σε τι απόσταση από τον αιγιαλό μπορώ να χτίσω;». Δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει ένα πλήθος διάσπαρτων διατάξεων, γενικά (για όλη τη χώρα) και ειδικά (συγκεκριμένα για κάποια περιοχή) νομοθετήματα, εγκύκλιοι που γνωρίζουν και επικαλούνται μόνο οι «γνώστες». Και φυσικά, όλα αυτά επηρεάζονται σε κάθε περίπτωση από τη γραμμή αιγιαλού και παραλίας –που λειτουργεί ως αφετηρία για τον υπολογισμό της ελάχιστης απόστασης– όπου αυτή έχει χαραχθεί (η νομοθεσία περί χάραξης αιγιαλού ανάγεται στη δεκαετία του ’40, άλλο αν δεν εφαρμόστηκε συστηματικά).
«Βάση» της νομοθεσίας για τη δόμηση κοντά στη θάλασσα είναι ένα νομοθετικό διάταγμα της δικτατορίας (439/1970), που έθεσε ως ελάχιστο όριο τα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού για τις κατοικίες και τα 50 μέτρα για τα ξενοδοχεία. Το 1983, ο οικιστικός νόμος (ν.1337) προέβλεψε τη θέσπιση ζώνης 500 μέτρων από την ακτογραμμή, μέσα στην οποία ο χώρος οργανώνεται με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, αλλά και τη βελτίωση της διακίνησης προς τον αιγιαλό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!