Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
20 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Τρία χρήσιμα μαθήματα δέκα χρόνια μετά
[Η Καθημερινή]: Τρία χρήσιμα μαθήματα δέκα χρόνια μετά

[Η Καθημερινή]: Τρία χρήσιμα μαθήματα δέκα χρόνια μετά

Είναι δύσκολο να περιγράψεις σε κάποιον τις εμπειρίες σου από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, αν δεν την έχει ζήσει. Ο Πέρι Ράχμπαρ, ωστόσο, θα κάνει μια προσπάθεια να μας εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη.

Πριν από δέκα χρόνια ήταν 26 ετών και εκτελούσε χρέη διευθυντή στη μονάδα στεγαστικής πίστης τής τότε θρυλικής επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns. Μάλιστα, είχε αναρριχηθεί ταχύτατα σε αυτήν τη θέση.

Πολύ σύντομα, όμως, η Bear Stearns οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού. Τελικά εξαγοράστηκε από την J.P. Morgan έναντι ενός ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος, ώστε να μην καταρρεύσει. Ηταν μόνο η αρχή μιας κρίσης που θα τσάκιζε κάποιους από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους του πλανήτη. Ως γνωστόν, η Lehman Brothers οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.

«Ηταν σαν να σε έχει χτυπήσει κάποιος στο πρόσωπο και να έχεις χάσει τις αισθήσεις σου», σχολιάζει ο κ. Ράχμπαρ, ο οποίος σήμερα έχει ιδρύσει την dv01, η οποία διασυνδέει πιστωτές και αγορές κεφαλαίου. «Οταν συνήλθαμε, δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη».
Αν είναι, όμως, κανείς προσεκτικός μπορεί να καταλήξει σε μερικά ακλόνητα συμπεράσματα.

1. Τα πάντα μπορεί να συμβούν

Τις περισσότερες φορές, οι επενδυτές επαναπαύονται λόγω της ανόδου των χρηματαγορών. Για παράδειγμα, το ράλι που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στη Wall Street δίνει την εντύπωση ότι τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι ρόδινα και στο μέλλον.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!