Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 3 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το Brexit
[Η Καθημερινή]: Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το Brexit

[Η Καθημερινή]: Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το Brexit

Στις 18 Οκτωβρίου θα σημάνει η ώρα της αλήθειας για το Brexit. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα των διαβουλεύσεων κατά τη διήμερη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ, όπως το συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών, γνωστοποίησε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου θα γίνει η κρίσιμη εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εφόσον διαπιστωθεί επαρκής πρόοδος, η συμφωνία θα παραπεμφθεί για επικύρωση σε επόμενη σύνοδο, τον Νοέμβριο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν χωρίς συμφωνία.

Συμβιβασμοί

«Σήμερα είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος από χθες, αλλά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία παραμένει υπαρκτό», δήλωσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι για να υπάρξει αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων «πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές». Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το σχέδιο για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε., που παρουσίασε στους 27 εταίρους της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, «δεν μπορεί να εφαρμοστεί» στην παρούσα μορφή του.

Το προηγούμενο βράδυ, στη διάρκεια του δείπνου εργασίας, η Τερέζα Μέι παρουσίασε στους ομολόγους της τις προτάσεις της κυβέρνησής της για το Brexit (Σχέδιο Τσέκερς). Αναφερόμενη στο ζήτημα του μελλοντικού συνόρου Ε.Ε. – Βρετανίας, που αποτελεί το πλέον ακανθώδες ζήτημα των διαπραγματεύσεων, ρώτησε τους συνδαιτυμόνες της αν θα μπορούσε κάποια ή κάποιος από αυτούς να αποδεχτεί οποιονδήποτε «νομικό διαχωρισμό» της χώρας του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!