Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Θωρακίστηκε το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ
[Η Καθημερινή]: Θωρακίστηκε το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ

[Η Καθημερινή]: Θωρακίστηκε το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ

ΠΡΙΠΙΑΤ. Δεκαέξι χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, η μεγαλύτερη μετακινούμενη κατασκευή στον κόσμο μπήκε χθες στη θέση της, πάνω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνομπίλ στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας. Η κατασκευή μειώνει τους κινδύνους νέας διαρροής ραδιενέργειας, καθώς περιβάλλει την πρόχειρη τσιμεντένια «σαρκοφάγο» που είχε φτιαχτεί με τρομερές ανθρώπινες θυσίες τις εβδομάδες που ακολούθησαν την έκρηξη του αντιδραστήρα 4, το 1986.

Η νέα κατασκευή θα καταστεί αεροστεγής και τα όργανα στο εσωτερικό της θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το 2017. Παράλληλα, εσωτερικά θα εξελίσσονται για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες εργασίες για την αποδόμηση του τσιμεντένιου κελύφους και τη διαχείριση, με κάποιον τρόπο που δεν είναι ακόμη γνωστός, του εναπομείναντος σχάσιμου υλικού.

Στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, ίσως απαντηθεί το ερώτημα πόσο μεγάλο μέρος των καυσίμων του αντιδραστήρα παραμένει στον χώρο και πόσο διασκορπίστηκε στη γύρω περιοχή και παρασύρθηκε πάνω από την Ευρώπη τις εβδομάδες μετά την έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ζώνη αποκλεισμού γύρω από το εργοστάσιο, που έχει έκταση παρόμοια με αυτήν του Λουξεμβούργου, θα παραμείνει για πάντα ακατοίκητη.

«Η “σαρκοφάγος” σχεδιάστηκε ώστε να προστατεύσει για 30 χρόνια το Κίεβο, την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο από τη ραδιενέργεια», δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!