Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
26 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
28 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Θετικό το α΄ εξάμηνο για τους «μεγάλους» του Χ.Α.
[Η Καθημερινή]: Θετικό το α΄ εξάμηνο για τους «μεγάλους» του Χ.Α.

[Η Καθημερινή]: Θετικό το α΄ εξάμηνο για τους «μεγάλους» του Χ.Α.

Θετικό είναι το πρώτο δείγμα αποτελεσμάτων για το α΄ εξάμηνο του 2017 από τις 10 εισηγμένες που μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου είχαν δημοσιεύσει τις υποχρεωτικές λογιστικές καταστάσεις.

Η πρώτη αίσθηση είναι ότι οι καλές και υγιείς επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε σταθερή πορεία ανόδου της κερδοφορίας τους, έχοντας αφήσει πίσω τα άσχημα χρόνια του μνημονίου και ειδικά την τριετία 2013-2015. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, ότι από τις 10 εισηγμένες οι 6 (Coca-Coa HBC, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Σαράντης, Ελληνικά Χρηματιστήρια) ανήκουν στην κατηγορία της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 26 και χαρακτηρίζονται «εθνικοί πρωταθλητές» στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, με συνεχόμενη αύξηση της κερδοφορίας και τη διατήρηση των υψηλότερων μεριδίων αγοράς. Ταυτόχρονα, ο υψηλός δείκτης εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τους ομίλους τούς εξασφαλίζει απρόσκοπτες ταμειακές ροές για να μπορούν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους και να χρησιμοποιούν κεφάλαιο κίνησης για νέες επενδυτικές λειτουργίες.

Από την εξέλιξη των αποτελεσμάτων που θα έχουμε τον υπόλοιπο μήνα, αλλά και του Σεπτεμβρίου που εκπνέει η σχετική υποχρέωση των εισηγμένων, θα διαφανούν φέτος δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι θ’ αυξηθούν οι επιχειρήσεις –όπως συνέβη και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016– που θα έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στις δυσκολίες και να ξεπεράσουν τους κραδασμούς από τη διατήρηση των ελέγχων κεφαλαίων κίνησης (capital controls) αφού οι περισσότερες εταιρείες διατηρούν σε ξένες τράπεζες μεγάλο μέρος των διαθεσίμων τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!