Σάββατο, 21 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 7 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η εφαρμογή του IFRS 9 εκτιμά η Moody’s
[Η Καθημερινή]: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η εφαρμογή του IFRS 9 εκτιμά η Moody’s

[Η Καθημερινή]: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η εφαρμογή του IFRS 9 εκτιμά η Moody’s

Θετικά αποτιμά για τις ελληνικές τράπεζες την ενσωμάτωση του νέου λογιστικού προτύπου (IFRS 9) η Moody’s, μετά την ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων από τις εγχώριες τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι πρόσθετες προβλέψεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που πραγματοποίησαν οι συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της υιοθέτησης του IFRS 9, ανήλθαν στα 5,7 δισ. ευρώ (πριν από φόρους). Αναλυτικότερα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η Alpha Bank ύψους 1,55 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα ύψους 1,45 δισ. ευρώ και η Eurobank πρόσθετες προβλέψεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Η Moody’s σχολιάζοντας την υιοθέτηση του IFRS 9 σημειώνει ότι αυτό έχει θετική πιστωτική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση των προβλέψεων κατά μέσον όρο 10%, αυξάνοντας την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από προβλέψεις στο περίπου 55% από 50% που ήταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Οι επιπλέον προβλέψεις, εκτιμά η Moody’s, θα βοηθήσουν τον κλάδο στην προσπάθεια μείωσης των NPEs –που σήμερα φτάνουν τα περίπου 95 δισ. ευρώ– κατά 40% την περίοδο 2017-2019, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Σύμφωνα με τον οίκο, το μεγαλύτερο απόθεμα προβλέψεων θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες πωλήσεις προβληματικών δανείων, επιταχύνοντας την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!