Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Η τελειοποίηση μιας έκδοσης
[Η Καθημερινή]: Η τελειοποίηση μιας έκδοσης

[Η Καθημερινή]: Η τελειοποίηση μιας έκδοσης

Π. Δ. ΜΑΣΤΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ
Eισαγωγή στη νεοελληνική φιλολογία
εκδ. Δόμος, 2018

Οι αριθμοί, γενικά, δεν μου είναι πολύ συμπαθείς, εντούτοις κάνω αρχή με αυτούς. Η πρώτη, λοιπόν, έκδοση της «Εισαγωγής στη Νεοελληνική Φιλολογία» είδε το φως το 1974 στη Θεσσαλονίκη. Η ένατη, που κατά τη δήλωση του συγγραφέα είναι οριστικά η στερνή, εκδόθηκε από τον «Δόμο» στην Αθήνα το 2018. Συνεπώς τη χωρίζουν από την πρώτη 44 χρόνια, ήγουν μισή και παραπάνω ανθρώπινη ζωή. Με άλλα λόγια, η «Εισαγωγή» έχει ενηλικιωθεί πια, είναι κυριολεκτικά χειραφετημένη. Αυτό σημαίνει ότι εκείνος που τη ναυπήγησε και τη μερεμέτιζε χρόνια και καιρούς μπορεί πια να λύσει τις πρυμάτσες της, αφήνοντάς την να καραβίζει ελεύθερη κατά τους ανέμους που θα πνέουν.

Προτού εγκαταλείψω τους αριθμούς, σημειώνω ότι η όγδοη έκδοση (2012), που αριθμεί 822 σελίδες, παραδίνει τη βαριά ήδη σκυτάλη στην τερματική ένατη που τρέχει με 863.

Πολυγραφότατος

Ο Π. Δ. Μαστροδημήτρης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι πολυγραφότατος. Το επιβεβαιώνουν οι τελευταίες σελίδες της «Εισαγωγής». Αν κατέγραφα ένα μικρό μόνο μέρος των τόμων που συγκροτούν τη βιβλιογραφία του, θα εξαντλούσα μεγάλο μέρος του χώρου αυτής της στενεμένης παρουσίασης. (Ωστόσο, ως φιλοπαπαδιαμαντικός και Χαλκιδαίος, άρα και μεροληπτικός, μνημονεύω τα «Παπαδιαμαντικά» του). Οπως και να ’ναι, θαρρώ ότι η «Εισαγωγή» είναι το opus vitae του Π. Δ. Μ. – και το κατεξοχήν αγαπημένο του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!