Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Τακτοποίηση τριών ενεργειακών εκκρεμοτήτων
[Η Καθημερινή]: Τακτοποίηση τριών ενεργειακών εκκρεμοτήτων

[Η Καθημερινή]: Τακτοποίηση τριών ενεργειακών εκκρεμοτήτων

Στην τακτοποίηση μιας σειράς ενεργειακών εκκρεμοτήτων προχώρησε, χθες, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με την έκδοση τριών υπουργικών αποφάσεων.

Το πρώτο μέτρο αφορά την απόδοση του ειδικού τέλους ΑΠΕ 1% προς τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ και υβριδικοί σταθμοί. Με τη σχετική ΚΥΑ ρυθμίζονται όλα τα επιμέρους θέματα (π.χ. μεθοδολογία, διαδικασία, τρόποι απόδοσης ποσών, δικαιούχοι κ.τ.λ.), προκειμένου να αποδοθούν τα ανταποδοτικά για την περίοδο 2015-2018, καθώς και τα ποσά που αφορούν τις εκκρεμείς περιπτώσεις της προηγούμενης περιόδου 2010-2014. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2017 είχαν αποδοθεί αντίστοιχα τα ποσά της περιόδου 2010-2014 συνολικού ύψους 17,6 εκατ. ευρώ. Με τη διαδικασία που έχει καταρτιστεί, είναι πλέον εφικτή η ετήσια απόδοση αυτών των ποσών στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων στις οποίες λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ.

Το δεύτερο μέτρο αφορά σε προσαρμογές του υπολογισμού της ειδικής τιμής αγοράς τεχνολογιών ΑΠΕ στο νέο θεσμικό και ρυθμιστικό περίγραμμα (π.χ. κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ), καθώς και επιμέρους τροποποιήσεις ως προς το πλαίσιο υποχρεώσεων συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτρική αγορά (π.χ. προσαύξηση ετοιμότητας συμμετοχής, αποκλίσεις κ.τ.λ.).

Η σχετική υπουργική απόφαση λύνει εκκρεμή τεχνικά ζητήματα, όπως τη μεθοδολογία υπολογισμού της ειδικής τιμής αγοράς, καθώς και τη διαδικασία απομείωσης της λειτουργικής ενίσχυσης για τους σταθμούς που έχουν λάβει επενδυτική ενίσχυση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!