Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Στον φαύλο κύκλο μεταξύ πληθωρισμού και πτώσης της λίρας
[Η Καθημερινή]: Στον φαύλο κύκλο μεταξύ πληθωρισμού και πτώσης της λίρας

[Η Καθημερινή]: Στον φαύλο κύκλο μεταξύ πληθωρισμού και πτώσης της λίρας

Οι πιέσεις που δέχονται η τουρκική οικονομία και η λίρα από τις αρχές του έτους δεν αναμένεται να υποχωρήσουν μετά την αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Οι τιμές των προϊόντων στην Τουρκία αυξάνονται με διψήφια ποσοστά εδώ και έναν χρόνο, προσεγγίζοντας προ διμήνου το 16%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διστάζει, πάντως, να παρέμβει για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Τα περιθώρια για αύξηση του κόστους δανεισμού στενεύουν. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τα υψηλά επιτόκια «πηγή όλων των δεινών». Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, μπορεί και να διορίζει τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου περισσότερο από 40% από τις αρχές του έτους και περίπου 10% την προηγούμενη εβδομάδα αντανακλά τη δυσπιστία των αγορών όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας από το καθεστώς Ερντογάν. Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατηγόρησε τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ότι εσκεμμένα παρουσιάζουν πολύ αρνητική εικόνα για τις τράπεζες της χώρας, ενώ ο Ερντογάν τούς χαρακτήρισε «απατεώνες και υποκριτές».

Οι Moody’s και Fitch πριν από λίγες ημέρες εξέφρασαν φόβους για τις τουρκικές τράπεζες, επειδή έχουν επωμισθεί βαρύ φορτίο χρεών. Η αχίλλειος πτέρνα της τουρκικής οικονομίας δεν είναι το δημόσιο αλλά το ιδιωτικό χρέος. Επί σειράν ετών, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις δανείζονταν σε δολάρια και ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!