Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Στον αέρα η ηλεκτρική ένωση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα
[Η Καθημερινή]: Στον αέρα η ηλεκτρική ένωση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα

[Η Καθημερινή]: Στον αέρα η ηλεκτρική ένωση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα

Στον αέρα βρίσκεται η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, μετά το ναυάγιο της συνεργασίας του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector για την από κοινού κατασκευή του.

Η χθεσινή κρίσιμη για την εξέλιξη του έργου σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Κομισιόν αφού το έργο αποτελεί τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ ΑΔΜΗΕ και EuroAsia, με αποτέλεσμα να επέλθει οριστική ρήξη στη δρομολογούμενη συνεργασία τους που επισφραγίσθηκε με την υπογραφή ΜοU πέρυσι τον Οκτώβριο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κήρυξε ουσιαστικά λήξασα τη διαδικασία συνεννόησης δηλώνοντας εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη την εξέλιξη. Είχε προηγηθεί μία ημέρα πριν η δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του ACER για την πορεία υλοποίησης των έργων κοινού ενδιαφέροντος στην οποία διαπιστώνεται διετής καθυστέρηση του έργου διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Επειτα από αυτό, η ΡΑΕ έχει δύο μήνες περιθώριο για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ή θα προχωρήσει σε διαγωνισμό αναζητώντας επενδυτές.

Πρόθεση της ΡΑΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, είναι να πάρει αποφάσεις πολύ νωρίτερα και πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!