Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Στο 1,8 δισ. δολ. οι εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία
[Η Καθημερινή]: Στο 1,8 δισ. δολ. οι εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία

[Η Καθημερινή]: Στο 1,8 δισ. δολ. οι εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία

Μπούμερανγκ κατά της τουρκικής οικονομίας και έμμεσα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν γίνονται οι συχνά ανορθόδοξες πολιτικές με τις οποίες έχει προσπαθήσει να ανακόψει την πτώση της τουρκικής λίρας ο Τούρκος πρόεδρος. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία προκαλώντας αιμορραγία κεφαλαίων και αφήνοντας την οικονομία της χωρίς επενδύσεις. Αποτέλεσμα είναι να παραμένει σε πτωτική πορεία το νόμισμα και να μετατρέπουν μανιωδώς τις οικονομίες τους σε ξένο νόμισμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας.

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις καθαρές εκροές κεφαλαίων από την αρχή του έτους να φθάνουν στο 1,8 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Σε μεγάλο βαθμό, η μαζική φυγή του ξένου κεφαλαίου οφείλεται στην παρέμβαση των Αρχών, οι οποίες πριν από περίπου δύο μήνες περιόρισαν δραματικά την πρόσβαση των επενδυτών σε δανεισμό σε τουρκικές λίρες. Μη μπορώντας να δανειστούν τουρκικές λίρες, πολλοί επενδυτές άρχισαν να πωλούν μαζικά τουρκικούς τίτλους, μετοχές και ομόλογα. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν αποσύρει οι επενδυτές συνολικά περίπου 2,5 δισ. δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, μειώθηκαν δραματικά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και φαίνεται πως η Τράπεζα της Τουρκίας δαπάνησε σημαντικό τμήμα τους αγοράζοντας τουρκικές λίρες.

Και βέβαια η τουρκική λίρα έχει επιστρέψει σε πτωτική πορεία, και από τις αρχές Μαΐου έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!