Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 10 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Στις μηχανές «χρεώνονται» οι μαζικές πωλήσεις μετοχών
[Η Καθημερινή]: Στις μηχανές «χρεώνονται» οι μαζικές πωλήσεις μετοχών

[Η Καθημερινή]: Στις μηχανές «χρεώνονται» οι μαζικές πωλήσεις μετοχών

Ποιοι κρύβονται πίσω από το ξεπούλημα των μετοχών αυτήν την εβδομάδα; Η απάντηση είναι πολύ απλή: οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι μηχανές που δίνουν μαζικές εντολές πωλήσεων. Σήμερα, οι τάσεις στις αγορές επηρεάζονται από τα αυτοματοποιημένα συστήματα διαπραγμάτευσης, δηλαδή τις μηχανές που αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερο τους χρηματιστές.

«Ο Γουόρεν Μπάφετ έφτιαξε την τεράστια περιουσία του αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας ακριβά», δήλωσε ο Λέον Κόπερμαν, ιδρυτής της Omega Advisors. Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου επισημαίνει ότι στις μέρες μας «οι μηχανές στρέφονται σε μεγάλες εταιρείες και πουλάνε τις μετοχές των μικρών και αδύναμων, επιδεινώνοντας τις διακυμάνσεις στις τιμές». Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που οδήγησε στη μεγάλη πτώση των μετοχών που σημειώθηκε την Τετάρτη.

Η πτώση τους ήταν θεαματική στα χρηματιστήρια της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη, ο δείκτης S&P 500 διολίσθησε 3,3%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών. Επειτα από μία μέρα, την Πέμπτη, ο S&P 500 παρουσίασε πτώση 2,1%, καταγράφοντας απώλειες επί έκτη συναπτή συνεδρίαση. Την Παρασκευή, οι αγορές στην Ευρώπη και στην Ασία ανέκαμψαν από τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων. Σε εβδομαδιαία βάση, όμως, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 2,9%. Ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 2,9% από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή και ήταν στο κόκκινο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ο Βινίρ Μπανσάλι, επικεφαλής επενδύσεων της LongTail Alpha LLC, και ο Λόρενς Χάρις, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, υπολόγισαν ότι τα κεφάλαια που επενδύονται με συγκεκριμένες στρατηγικές ανέρχονται σε περίπου 1,5 τρισ. δολάρια. Τέτοιας φύσεως αυτοματοποιημένες στρατηγικές ακολουθούν τους δείκτες μεταβλητότητας ή τις τάσεις των χρηματιστηριακών δεικτών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!