Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Στήριξη της μειονότητας στην Αλβανία
[Η Καθημερινή]: Στήριξη της μειονότητας στην Αλβανία

[Η Καθημερινή]: Στήριξη της μειονότητας στην Αλβανία

Δεσμεύσεις από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη συνεχή στήριξη των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έλαβε κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Κάγιος.

Οι επαφές με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των πρόσφατων παραβιάσεων των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού αλλά και της απειλής της περιουσίας των ομογενών από την αλβανική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε τον κ. Κάγιο ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το αίτημα της εθνικής ελληνικής μειονότητας «για διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των μελών της σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια, χωρίς αυτό να συναρτάται με τα ημιτελή και συχνά αναξιόπιστα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στοιχεία των αλβανικών ληξιαρχείων, κάτι που άλλωστε επανειλημμένως έχουν συστήσει στην Αλβανία διεθνείς οργανισμοί και εμπειρογνώμονες».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Κατρούγκαλου αφορά, κατά κύριο λόγο, τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας που ζουν στη Χειμάρρα. Η περιοχή της Χειμάρρας, με νόμο που ισχύει από την εποχή του Χότζα, δεν θεωρείται περιοχή ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων της περιοχής, κάτι που καθιστά την καταπάτηση των περιουσιών τους από την αλβανική κυβέρνηση πολύ ευκολότερη. Επί τούτου, η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απογραφή πληθυσμού που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία το 2020 και, ενόψει αυτής, θα πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού για την ελληνική εθνική μειονότητα.

Η Αλβανία αναμένει στις επόμενες εβδομάδες να πληροφορηθεί την πρόοδό της προς την Ε.Ε. Η Αθήνα έχει συνδέσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας με την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!