Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Το στοίχημα της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας
[Η Καθημερινή]: Το στοίχημα της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας

[Η Καθημερινή]: Το στοίχημα της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας

Ενα από τα μείζονα θέματα, που απασχολούν όσους συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική, είναι ακόμα μία φορά η προσφυγική κρίση. Τουλάχιστον τρεις είναι οι διαφορές μεταξύ των σημερινών προσφυγικών ροών και εκείνων στις αρχές του ’90.
Πρώτον, οι βασικοί λόγοι των μετακινήσεων των πληθυσμών είναι πολύ πιο περίπλοκοι και ξεπερνούν τη δικαιοδοσία και την επιρροή της Ευρώπης.
Οταν οι πόλεμοι στα Βαλκάνια θεωρούνταν ως επί το πλείστον ευθύνη των Δυτικών και τελικά οι Δυτικοί συνέβαλαν στο να αποκατασταθεί η σταθερότητα, η παρούσα κρίση διαφέρει πολύ. Αφορά ένα πολυπαραγοντικό σχήμα, ποικίλους δρώντες και γεωπολιτικά συμφέροντα, με τη Δύση να έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης.
Δεύτερον, οι μετακινήσεις στις αρχές του 1990 συνέβαιναν σε μια αισιόδοξη Ευρώπη έπειτα από δεκαετίες Ψυχρού Πολέμου, η οποία ήταν ανοιχτή σε νέες ευκαιρίες για διεύρυνση και ενσωμάτωση νέων πληθυσμών. Αντιθέτως, η κρίση σήμερα πλήττει μια διευρυμένη πλέον Ευρώπη, η οποία δεν έχει ορθοποδήσει από τη σοβαρή ύφεση και αντιμετωπίζει έξαρση λαϊκισμού και αποσχιστικών κινήσεων.
Και τρίτον, οι τωρινoί πρόσφυγες είναι πολιτισμικά σαφώς διαφορετικοί από τους προηγούμενους και πολύ περισσότεροι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!