Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
29 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 16 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Στα τυφλά κατά της υπεραλίευσης
[Η Καθημερινή]: Στα τυφλά κατά της υπεραλίευσης

[Η Καθημερινή]: Στα τυφλά κατά της υπεραλίευσης

Μεγάλες δυσκολίες στην καταγραφή των αλιευμάτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γεγονός που δυσχεραίνει την απόπειρα εστίασης των πολιτικών καταπολέμησης της υπεραλίευσης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το πολύπαθο εθνικό πρόγραμμα συλλογής αλιευτικών δεδομένων δεν θα καταφέρει ούτε φέτος να συλλέξει πλήρη στοιχεία (από την αρχή έως το τέλος του έτους), αλλά πιθανότατα μόνο από τον Αύγουστο και μετά.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα συλλογής αλιευτικών δεδομένων της Ε.Ε. είναι υποχρεωτική βάσει του κανονισμού 199/2008 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο η Ελλάδα έχει καταφέρει μόνο μία φορά τα τελευταία εννέα χρόνια (πέρυσι) να συλλέξει πλήρη στοιχεία. Την περίοδο 2009-2013, δεν υπήρξε καμία συλλογή δεδομένων. Το 2014 και το 2015 συγκεντρώθηκαν δεδομένα για λιγότερους από τους μισούς μήνες του χρόνου – και, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «μισό πρόγραμμα ισοδυναμεί με καθόλου πρόγραμμα».

Ακόμα και η συλλογή που έγινε μεταξύ 2014-16, όπως εξηγούν, χρηματοδοτήθηκε από εθνικές πιστώσεις, «κάτι που δεν ήταν εύκολο», με την προσδοκία της επιστροφής των πόρων στο μέλλον (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 90% από κοινοτικούς πόρους). Διοικητικά προβλήματα και ελλείψεις των διαχειριστικών αρχών οδηγούν συστηματικά σε καθυστερημένες αναθέσεις, μη έγκαιρη ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και, συνεπώς, σε αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!