Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
20 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Στα άδυτα των ελληνικών σουαρέ
[Η Καθημερινή]: Στα άδυτα των ελληνικών σουαρέ

[Η Καθημερινή]: Στα άδυτα των ελληνικών σουαρέ

Mιλάμε σήμερα για «γαλλικά και πιάνο» εις ανάμνησιν ενός παρωχημένου καθωσπρεπισμού. Ομως, στo τέλος του 19ου αιώνα, ήταν αναγκαία εφόδια για κάθε δεσποινίδα αστικής οικογενείας. Το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού ήταν αναλφάβητο. Συνεπώς, η Ελληνίδα που γνώριζε μουσική και χορό δήλωνε ότι προέρχεται από ευκατάστατη, εξευρωπαϊσμένη οικογένεια.

Το πιάνο ήταν το εμβληματικό μουσικό όργανο των αστικών οικογενειών, λέει στην «Κ» η διδάκτωρ και ερευνήτρια μουσικολογίας και θεατρολογίας, πανεπιστημιακός Αύρα Ξεπαπαδάκου, που με τον μουσικολόγο και διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, συνυπογράφουν το βιβλίο «Interspersed with Musical Entertainment: Music in Greek Salons of the 19th Century» (Ποικιλλόμενα και υπό μουσικής απολαύσεως – Η μουσική στα ελληνικά σαλόνια του 19ου αιώνα). Μια έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, το οποίο αγωνίζεται για τη διάσωση και ανάδειξη μουσικών έργων της ελληνικής ορχηστρικής μουσικής και έχει εκδώσει 22 μουσικά έργα και 7 μονογραφίες.

Ο ρόλος των γυναικών

Ολα φωτίζονται εδώ. Το παρασκήνιο των μουσικών συναθροίσεων, το προφίλ των καλεσμένων, των καλλιτεχνών, το ρεπερτόριο που παρουσίαζαν. Αποκαλύπτεται όμως και ο ρόλος των γυναικών: Οι καλλιεργημένες μουσικόφιλες, καθώς και οι κόρες καλών οικογενειών, οι οποίες επιδείκνυαν χάρη, κάλλη και μουσικές γνώσεις πρωταγωνιστούσαν στα σουαρέ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα. Πώς ξεκίνησε η συγγραφή του; «Είχαμε μπροστά μας δύο κλειστούς δρόμους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!