Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Σπάνε τον «κουμπαρά» για να καλύψουν τις ανάγκες τους
[Η Καθημερινή]: Σπάνε τον «κουμπαρά» για να καλύψουν τις ανάγκες τους

[Η Καθημερινή]: Σπάνε τον «κουμπαρά» για να καλύψουν τις ανάγκες τους

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ, προειδοποιώντας ότι η χώρα κινείται σε τροχιά χαμηλής αναπτυξιακής δυναμικής, λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένες οι προοπτικές βελτίωσης της κοινωνικής ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, τάσσεται κατά και των κυβερνητικών σχεδίων να μη μειωθούν οι συντάξεις από την 1/1/2019, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές και θα οδηγήσει πιθανώς σε αναστολή των θετικών για την ανάπτυξη αντιμέτρων και κυρίως των φοροελαφρύνσεων.

Χωρίς δυναμική

Ο ΣΕΒ επαναφέρει, στην ανάλυσή του, το μείζον ερώτημα ενόψει τέλους μνημονίου, δηλαδή το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να επιταχύνει την αναπτυξιακή της δυναμική και να ανακτήσει σε λογικό χρονικό διάστημα το χαμένο έδαφος της δεκαετίας της κρίσης. Ο φόβος ότι αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν έχει ενισχυθεί τελευταίως, καθώς το 2017 οι αναπτυξιακές επιδόσεις αποδείχθηκαν πολύ χαμηλότερες από τις προβλέψεις, ενώ για το 2018 έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς το χειρότερο οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μακροοικονομική ισορροπία», διαπιστώνει το δελτίο του ΣΕΒ, προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν αποταμιεύουμε πολλά και επενδύουμε ακόμη λιγότερα».

Ειδικώς τα νοικοκυριά, μάλιστα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είχαν αρνητική αποταμίευση 8,3 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ.

Αναλυτικότερα, όχι μόνο δεν έβαλαν τίποτα στην άκρη, αναφέρει το δελτίο, αλλά τράβηξαν και 13,7 δισ. ευρώ από τις οικονομίες τους (και ενδεχομένως από δανεισμό), για να επενδύσουν 5,4 δισ. ευρώ (κατοικίες κ.τ.λ.) και να ρίξουν τα υπόλοιπα 8,3 δισ. ευρώ στην κατανάλωση, ξοδεύοντας περισσότερα απ’ όσα τους επέτρεπε το διαθέσιμο εισόδημά τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!