Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Σκέψη, αλλά και συναίσθημα
[Η Καθημερινή]: Σκέψη, αλλά και συναίσθημα

[Η Καθημερινή]: Σκέψη, αλλά και συναίσθημα

Μην προσπεράσετε τα αγγεία. Την καθισμένη στην κλίνη της Τιμοκρίτη, που προσπαθεί να καρφιτσώσει μια πόρπη στο φόρεμά της. Τον Ερωτα που ποτίζει παπαρούνες έχοντας αριστερά του τον Διόνυσο και δεξιά τις Μαινάδες. Τις γυναίκες στο λουτρό. Η έκφραση του ωραίου σε γυναικεία και ανδρικά σώματα αλλάζει σχήματα, αναλογίες, χρώματα, υποτάσσεται σ’ αυτό που κάθε εποχή θεωρεί όμορφο. Το βλέπουμε στην έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη», στα 340 έργα που εκτίθενται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία μεταμορφώθηκε καθώς απαλλάχθηκε από το παλιό μωσαϊκό.

Ο επισκέπτης που περιηγείται στις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού, παρακολουθεί το πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. «Το ωραίο», μας λέει η διευθύντρια του Μουσείου δρ Μαρία Λαγογιάννη – Γεωργακαράκου, προτού μας οδηγήσει στην καινούργια περιοδική έκθεση που επιμελήθηκε, «ενυπάρχει στην τέχνη όλων των εποχών. Οι αμέτρητες όψεις του αποκαλύπτουν στοιχεία μιας μεταβαλλόμενης πραγματικότητας. Ομως, παρότι οι αισθητικές προτιμήσεις, το στυλ, ο ρυθμός αλλάζουν, παραμένει πάντοτε στην τέχνη σταθερός ένας γνώμονας που εκφράζεται ως απόλυτη, οικουμενική αλήθεια».

«Κοιτάξτε την τρίχρωμη διακόσμηση, τα γραμμικά μοτίβα σ’ αυτό το πήλινο αγγείο από το Διμήνι Θεσσαλίας (5.300-4.800 π.Χ.)» προτείνει με ενθουσιασμό η κ. Λαγογιάννη. Επειτα δείχνει το σκεύος από ορεία κρύσταλλο που έφτιαξε ένας Μυκηναίος τεχνίτης, την πήλινη πυξίδα με τα τέσσερα άλογα στο πώμα (750-735 π.Χ.), τα χρυσά κύπελλα, το λυχνάρι από στεατίτη, τα υπέροχα κοσμήματα που θα ποθήσει κάθε γυναίκα σαν επισκεφθεί την έκθεση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!