Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 8 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Σύζυγος, μητέρα, θυγατέρα: Ο ρόλος της γυναίκας στο ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα
[Η Καθημερινή]: Σύζυγος, μητέρα, θυγατέρα: Ο ρόλος της γυναίκας στο ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα

[Η Καθημερινή]: Σύζυγος, μητέρα, θυγατέρα: Ο ρόλος της γυναίκας στο ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα

Η τεράστια ακτινοβολία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας έχει συμβάλει στο να γνωρίσουμε καλύτερα όλα τα επιμέρους κεφάλαια της ιστορίας της. Από τους σκαπανείς του εφοπλισμού του 19ου και του 20ού αιώνα μέχρι την αναγέννηση του ελληνόκτητου στόλου μετά τον πόλεμο και από εκεί τις επιτυχημένες στρατηγικές των πλοιοκτητών που τους βοήθησαν να αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμό. Περιέργως, όμως, υπάρχει ακόμα μια υποφωτισμένη, αλλά πολύ σημαντική πτυχή.

Πρόκειται για την αθέατη κινητήριο δύναμη που είχε σπουδαία συνεισφορά στην εξέλιξη του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος: τη μητέρα, τη σύζυγο, την αδελφή και τη θυγατέρα του Ελληνα καραβοκύρη. Και ενώ υπάρχουν αγάλματα, εικαστικά έργα και ποιήματα για τη μητέρα και τη σύζυγο του ναυτικού, ελάχιστα είναι γνωστά για τις γυναίκες που απετέλεσαν μέλη σημαντικών ελληνικών ναυτιλιακών οίκων στους ναυτότοπους, αλλά και τις «ανάδοχες» πατρίδες όπου άνθησε η ναυτιλία όπως λ.χ. το Λονδίνο.

Αυτό το κενό καλύπτει το νέο ειδικό τεύχος των «Ναυτικών Χρονικών» που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ιδρυμα Λασκαρίδη. Φιλοξενεί συνεντεύξεις με 20 κυρίες της ναυτιλίας, εκ των οποίων οι περισσότερες δεν έχουν μιλήσει ποτέ μέχρι σήμερα και συμμετείχαν σε ειδική επιστημονική έρευνα την οποία εκπόνησαν ο δρ Ηλίας Μπίσιας, επικεφαλής των «Ναυτικών Χρονικών» και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού δρ Παναγιώτης Καπετανάκης. Ανάμεσά τους βρίσκει κανείς τα ονόματα των οικογενειών Γουλανδρή, Πατέρα, Χατζηπατέρα, Κουλουκουντή, Ξυλά, Μαργαρώνη, Πολέμη, Καρούση, Μονιού, Λύρα κ.ά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!