Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ | [Η Καθημερινή]: Συρράκο Ιωαννίνων: Το διαμάντι των Τζουμέρκων
[Η Καθημερινή]: Συρράκο Ιωαννίνων: Το διαμάντι των Τζουμέρκων

[Η Καθημερινή]: Συρράκο Ιωαννίνων: Το διαμάντι των Τζουμέρκων

Μια συγκλονιστική διαδρομή πάνω από χαοτικές χαράδρες και κάτω από τα επιβλητικά Τζουμέρκα, την Κακαρδίτσα, το Περιστέρι σε φέρνει στο Συρράκο. Απέχει 85 χλμ. από τα Ιωάννινα και 90 χλμ. από την Αρτα: η αλήθεια είναι ότι για να φτάσεις έως εδώ πρέπει να το θέλεις πολύ. Και θα το θέλεις, γιατί χωριό σαν το Συρράκο (και το «αδελφό» χωριό Καλαρρύτες, απέναντι) δεν υπάρχει άλλο. Νερά τρέχουν από παντού, πέτρινα γεφύρια, πέτρινα σπίτια με πλάκες σχιστόλιθου στις σκεπές, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλοι…

Φύση και άνθρωπος σε άψογη συνεργασία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς οι αναστηλώσεις και οι φροντίδες των Βλάχων κατοίκων του δεν αποσκοπούν σε κέρδη από τον τουρισμό. Ο κυρ Κώστας ο αγωγιάτης συνεχίζει να μεταφέρει πράγματα, οι άνθρωποι σε αντιμετωπίζουν σαν καλεσμένο, ο διπλοκάγκελος και τριπλοκάγκελος χορός χορεύονται ακόμα, ενώ ο βοσκός και η γκλίτσα του χαίρουν σεβασμού από όλους.

Τα αυτοκίνητα μένουν εκτός χωριού. Περπατήστε ασταμάτητα στα απίθανα καλντερίμια χαζεύοντας τα αρχοντόσπιτα με τις τοξωτές εισόδους, πιείτε παγωμένο νερό από τις πέτρινες βρύσες (Κοντόλ, Δύο Βρύσες, Ψαλλίδα, Τσακίρη) και απ’ την πηγή Γκούρα με τον απίθανο θόλο, πλάι στην πλατεία. Φτάστε στην παραδοσιακή είσοδο του χωριού από το καλντερίμι με τα δύο γεφυράκια, την πηγή της Φαντανίτσας και τον αναστηλωμένο νερόμυλο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!