Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Σύννεφα πάνω από τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA)
[Η Καθημερινή]: Σύννεφα πάνω από τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA)

[Η Καθημερινή]: Σύννεφα πάνω από τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετέωρη παρέμεινε η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά (CETA), καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους δεν κατάφεραν να την υπογράψουν. Ενα από τα 35 κοινοβούλια της Ε.Ε., αυτό της κοινότητας των γαλλόφωνων Βαλλόνων του Βελγίου, την καταψήφισε.
Ο χρόνος, πάντως, φαίνεται να πιέζει, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, για να την υπογράψει. Παρόλο που το Βέλγιο υποστηρίζει τη συμφωνία και το εμπόδιο είναι φαινομενικά μικρό, διότι αυτό που την μπλοκάρει είναι το ένα από τα πέντε κοινοβούλια της χώρας, αν η ψήφος στο κοινοβούλιο των Βαλλόνων δεν αλλάξει από αρνητική σε θετική, τότε αυτό θα οδηγήσει στην απόλυτη αποτυχία της συμφωνίας παρά το «πράσινο» φως που έχουν δώσει τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη.
Ετσι, αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σε επίπεδο υπουργών, το θέμα θα περάσει στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και, πλέον, σε επίπεδο ηγετών των κρατών-μελών να διευθετηθεί οποιαδήποτε διαφορά.
Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), της οποίας οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά χρόνια και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, έχει στόχο να καταργήσει τους περίπου 9.000 δασμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!