Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Συναρπαστική Πέμπτη του Μάλερ με τον Μιχάλη Οικονόμου
[Η Καθημερινή]: Συναρπαστική Πέμπτη του Μάλερ με τον Μιχάλη Οικονόμου

[Η Καθημερινή]: Συναρπαστική Πέμπτη του Μάλερ με τον Μιχάλη Οικονόμου

Πολλαπλά επιτυχημένη υπήρξε η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στις 13 Μαΐου στην πρώην αίθουσα «Φίλων της Μουσικής». Υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου και με σολίστ τον κλαρινετίστα Αλεσάντρο Καρμπονάρε το σύνολο παρουσίασε ένα πρόγραμμα με έργα Βέρντι, Μότσαρτ και Μάλερ.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες ορχήστρες του ευρωπαϊκού νότου αποδίδουν ανάλογα με τις ικανότητες του αρχιμουσικού που τις διευθύνει. Συχνά στην Αθήνα το ίδιο σύνολο την ίδια χρονική περίοδο εμφανίζει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Οι ποιότητες υπάρχουν, αρκεί να βρεθεί ο άνθρωπος που θα τις αναδείξει και θα τις αξιοποιήσει με τον επιτυχέστερο τρόπο.

Βέβαια, κάποια πράγματα γίνονται και κάποια όχι. Είναι πολύ δύσκολο ένα σύνολο εγχόρδων να αποκτήσει ποιότητες ομοιογένειας και ευγένειας ηχοχρώματος από τη μία εβδομάδα στην άλλη. Είναι όμως δυνατό, οποιοδήποτε σύνολο εγχόρδων να οδηγηθεί σε μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία, ανεξάρτητα από αισθητικά χαρακτηριστικά, όταν καθοδηγηθεί από έναν αρχιμουσικό με συγκεκριμένη πρόταση και ξεκάθαρη ιδέα για αυτό που θέλει να επιτύχει. Από έναν αρχιμουσικό με την πεποίθηση ότι τα έργα δεν εξαντλούνται στη μορφή τους και ότι το μουσικό κείμενο υπάρχει προκειμένου να το ερμηνεύσει κανείς, όχι απλά να το ανακρούσει. Τότε και η αισθητική του ήχου μπαίνει σε δεύτερο πλάνο, παύει να έχει πρωτεύουσα σημασία.

Ο πρόλογος κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου να εξηγηθεί η επιτυχημένη ερμηνεία της Πέμπτης Συμφωνίας του Μάλερ, δημοφιλέστατης στην Εσπερία αλλά ακόμα σχετικά απούσας από τα προγράμματα ελληνικών ορχηστρών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!