Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Σε συναγερμό η Νορβηγία – Τοξικό φύκι «σκοτώνει» εκατομμύρια σολομούς εκτροφής
[Η Καθημερινή]: Σε συναγερμό η Νορβηγία – Τοξικό φύκι «σκοτώνει» εκατομμύρια σολομούς εκτροφής

[Η Καθημερινή]: Σε συναγερμό η Νορβηγία – Τοξικό φύκι «σκοτώνει» εκατομμύρια σολομούς εκτροφής

Εκατομμύρια σολομοί εκτροφής πέθαναν τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Νορβηγία εξαιτίας της ανησυχητικής εξάπλωσης ενός τοξικού φυκιού που δεν τελεί πάντα υπό έλεγχο, ανακοίνωσαν σήμερα αρχές και επαγγελματίες.

Περίπου 11.600 τόνοι σολομού πέθαναν ήδη από τα μέσα Μαΐου μέσα στα μεγάλα δικτυωτά καταφύγια τους στη θάλασσα των φιόρδ Νόρντλαντ και Τρομς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Νορβηγικής Διεύθυνσης Αλιείας.

Αυτό σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων ψαριών –κάθε σολομός ζυγίζει από 700 γραμμάρια έως και 5,5 κιλά– καθώς και διαφυγόντα κέρδη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων κορωνών (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) για τους ιχθυοκαλλιεργητές.

Τα αποθέματα αποδεκατίστηκαν από τα φύκια της οικογένειας των απτοφύτων, ένα κοινό φυτοπλαγκτόν στα νορβηγικά νερά το οποίο όμως μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει ασφυξία στα ψάρια που είναι μέσα στα κλουβιά τους.

Πρώτη παγκοσμίως στον σολομό εκτροφής με συνολική παραγωγή 1,3 εκατομμυρίου τόνων το 2018, σύμφωνα με το Κέντρο Θαλασσίων Προϊόντων της Νορβηγίας, η σκανδιναβική χώρα είχε γνωρίσει ήδη παρόμοιο περιστατικό το 1991.

«Η εξάπλωση που είναι ταχύτατη γύρω από την ακτή της βόρειας Νορβηγίας, δεν έχει σταματήσει», επανέλαβε η Διεύθυνση Αλιείας σήμερα σε ανακοίνωση.

Προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές, οι ιχθυοκαλλιεργητές άρχισαν μια μάχη με τον χρόνο για να μετατοπίσουν ή να θανατώσουν τα ψάρια, προτού τα φύκια φθάσουν στα εκτροφεία τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!