Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 3 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Σημαντική μείωση των επωφελών εντόμων
[Η Καθημερινή]: Σημαντική μείωση των επωφελών εντόμων

[Η Καθημερινή]: Σημαντική μείωση των επωφελών εντόμων

Ενα χαρακτηριστικό του καλοκαιριού, τα σμήνη από έντομα, μοιάζει να έχει γίνει ανάμνηση του παρελθόντος. Τα ενοχλητικά κουνούπια, τα τσιμπούρια και οι κατσαρίδες τα καταφέρνουν καλά. Αλλα τα πιο επωφελή ιπτάμενα έντομα, οι μέλισσες, οι πεταλούδες, οι πασχαλίτσες και οι πυγολαμπίδες, μοιάζουν να μειώνονται.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτι συμβαίνει αλλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι. Στο παρελθόν δεν μετρούσαν συστηματικά τον πληθυσμό των ιπτάμενων εντόμων κι έτσι δεν μπορούν να κάνουν σύγκριση με το σήμερα. Ωστόσο, είναι βέβαιοι ότι στην υφήλιο υπάρχουν λιγότερα έντομα, που είναι ζωτικής σημασίας για το 80% αυτών που τρώμε.

Ομολογουμένως κάποια έντομα είναι επιβλαβή. Αλλά ταυτόχρονα γονιμοποιούν τα φυτά, αποτελούν κομβικό κρίκο στη διατροφική αλυσίδα και βοηθούν στην αποσύνθεση της ζωής. «Καταρρέει ολόκληρο το οικοσύστημα αν χάσεις τα έντομά σου. Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από αυτό;», λέει ο εντομολόγος Νταγκ Τάλαμι του πανεπιστημίου του Ντελαγουέρ. Αν εξαφανιστούν, «ο κόσμος θα αρχίσει να σαπίζει», επισημαίνει και θυμάται ότι ο βιολόγος του Χάρβαρντ Ε. Ο Ουίλσον έχει αποκαλέσει τα έντομα «τα μικρά πράγματα που διοικούν τον κόσμο».

Ο 89χρονος Ουίλσον θυμάται ότι κάποτε τριγυρνούσε σε «μία Ουάσιγκτον ζωντανή με έντομα και ιδιαίτερα πεταλούδες». Σήμερα τα έντομα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Μια μελέτη υπολογίζει μείωση του πληθυσμού των πασχαλίτσων κατά 14% σε ΗΠΑ και Καναδά από το 1987 μέχρι το 2006.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!