Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Η συγκινητική αφήγηση ενός Λεοντιδέα, 1937-1945
[Η Καθημερινή]: Η συγκινητική αφήγηση ενός Λεοντιδέα, 1937-1945

[Η Καθημερινή]: Η συγκινητική αφήγηση ενός Λεοντιδέα, 1937-1945

Σαν να ανοίγει μια καταπακτή και το φως να εισβάλλει. Η δημόσια κατάθεση των αναμνήσεων και οι μαρτυρίες μιας ζωής είναι συχνά φιλοδοξία πολλών, ωστόσο, δεν είναι σύνηθες τα απομνημονεύματα να ενδιαφέρουν πολλούς πέραν ενός στενού κύκλου. Εκτός… εκτός και αν ο γράφων βουτάει στο παρελθόν και το παραδίδει με συγκινητική γνησιότητα.

Ηρθε στα χέρια μου η αφήγηση των παιδικών και εφηβικών χρόνων του Κάρολου Βράτιτς, ενός ανθρώπου πολυτάλαντου και καλλιεργημένου, που είναι περισσότερο γνωστός για τις υποβρύχιες λήψεις του και τα βιβλία του για τον θαλασσινό βυθό και τα ελληνικά κοχύλια. Τώρα, κατορθώνει να συγκινήσει με τις αναμνήσεις του από την περίοδο 1937-1945, μια αφήγηση ρέουσα και συναρπαστική, με χιούμορ και αυθεντικότητα, που έχει ως επίκεντρο τα σχολικά χρόνια στη Λεόντειο της οδού Σίνα, την οικογενειακή ζωή στην Αθήνα και το ξύπνημα στη σκληρότητα του πολέμου. Δεν θα είχα την τύχη να διαβάσω αυτό το βιβλίο αν η ανάγνωσή του δεν συνδεόταν με την παρουσίασή του, που θα γίνει στις 26 Ιουνίου (7 μ.μ.), στο αμφιθέατρο που παραχώρησε η Καθολική Εκκλησία, στην οδό Σίνα 2-4, εκεί όπου βρισκόταν η παλιά Λεόντειος.

Και δεν θα είχα δεχθεί αυτό το «δώρο», να διαβάσω δηλαδή τον δρόμο προς την ενηλικίωση του Κάρολου Βράτιτς (που, ίσως να μην το ξέρει, αλλά είναι χαρισματικός αφηγητής), αν δεν συνδεόμουν και εγώ – εμμέσως μέσω πατρός – με τη μεγάλη οικογένεια των Λεοντιδέων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!