Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: ΣΕΒ: Υπό προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν 2.100 startups σε 5 χρόνια
[Η Καθημερινή]: ΣΕΒ: Υπό προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν 2.100 startups σε 5 χρόνια

[Η Καθημερινή]: ΣΕΒ: Υπό προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν 2.100 startups σε 5 χρόνια

Πόλος ανάπτυξης 2.100 startups και δημιουργίας 20.000 νέων θέσεων εργασίας, ανακόπτοντας την τάση φυγής ανθρωπίνου κεφαλαίου (brain drain), θα μπορούσε να γίνει η Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα θα υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πολιτικές και θα θεσπίσει κίνητρα για τη δημιουργία νεοφυών οικοσυστημάτων.

Παρότι την περίοδο 2012-2016 έχουν επενδυθεί περισσότερα από 250 εκατ. σε ελληνικές startups και έχουν λειτουργήσει πάνω από 10 θερμοκοιτίδες και επιχειρηματικά κεφάλαια (VCs), ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το αναδυόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις, με την αναλογία να διαμορφώνεται σε 4,5 καινοτόμες επιχειρήσεις ανά 100.000 κατοίκους το 2017, απέχοντας σημαντικά από την αντίστοιχη αναλογία των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη διείσδυση της καινοτομίας στη χώρα μας εντοπίζονται, κατά τον ΣΕΒ, στην περιορισμένη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, στις χαμηλές επενδύσεις καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς και στο χαμηλό ποσοστό καινοτομίας στις νεοϊδρυθείσες ελληνικές επιχειρήσεις.

Το σύστημα εκπαίδευσης

Επιπλέον, ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της καινοτομίας και για τη δημιουργία νέων startups είναι η αναντιστοιχία ανάμεσα στις δεξιότητες που αναπτύσσει το σύστημα εκπαίδευσης σε σχέση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και η περιορισμένη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των πανεπιστημίων. Σε αυτά προστίθενται το σύστημα πτωχευτικής νομοθεσίας, που δεν δίνει σε επιχειρήσεις δεύτερη ευκαιρία, και η αντιπαραγωγική διάρθρωση της ελληνικής αγοράς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!