Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 0 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Ρύπους αυτοκινήτων παράγουν οι φούρνοι μικροκυμάτων
[Η Καθημερινή]: Ρύπους αυτοκινήτων παράγουν οι φούρνοι μικροκυμάτων

[Η Καθημερινή]: Ρύπους αυτοκινήτων παράγουν οι φούρνοι μικροκυμάτων

Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά είναι πραγματικό. Οι φούρνοι μικροκυμάτων κάνουν κακό στο περιβάλλον, σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορεί να είναι βολικοί για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στην κουζίνα, καθώς το ξεπάγωμα ενός κατεψυγμένου φαγητού και το ζέσταμά του μπορεί να αντικαταστήσουν την προετοιμασία ενός πολύπλοκου γεύματος ή δείπνου αλλά επιβαρύνουν το περιβάλλον και επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, η πρώτη που επιχειρεί μια ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτές τις συσκευές.

Η χρήση των φούρνων μικροκυμάτων στην Ευρωπαϊκή Eνωση εκτιμάται ότι εκπέμπει στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο σχεδόν επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι τουλάχιστον 130 εκατομμύρια φούρνοι μικροκυμάτων που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα, καταναλώνουν κάθε χρόνο περίπου 9,4 τεραβάτ ηλεκτρικού ρεύματος ανά ώρα, που ισοδυναμούν με την ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται από τρία μεγάλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλεχάντρο Γκαγιέγκο-Σμιντ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος Science of the Total Environment, υπολόγισαν ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν 7,7 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 6,8 εκατομμυρίων οχημάτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!