Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 5 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Ρατσιστικό παρελθόν του National Geographic
[Η Καθημερινή]: Ρατσιστικό παρελθόν του National Geographic

[Η Καθημερινή]: Ρατσιστικό παρελθόν του National Geographic

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε σκληρή αυτοκριτική για το ρατσιστικό του παρελθόν προχωρά το ιστορικό περιοδικό National Geographic, που ζήτησε από τον καθηγητή Αφροαμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τζον Μέισον, να μελετήσει την κάλυψη των διαφορετικών φυλών στις σελίδες του από το 1888 μέχρι σήμερα.

Στον πρόλογο του τεύχους, η αρχισυντάκτρια Σούζαν Γκόλντμπεργκ παραδέχεται: «Μέχρι και τη δεκαετία του 1970, το περιοδικό αγνοούσε συστηματικά τους μαύρους των ΗΠΑ, παρουσιάζοντάς τους μόνον ως εργάτες γης ή οικιακές βοηθούς. Οι “αυτόχθονες” άλλων ηπείρων ήταν εξωτικοί και συχνά γυμνοί. Σε αντίθεση με άλλα περιοδικά, όπως το Life, το National Geographic σπανίως έσπρωξε τους λευκούς αναγνώστες του να σκεφτούν πέρα από τα στερεότυπα της αμερικανικής κοινωνίας».

Η μελέτη του καθηγητή Μέισον στηρίχθηκε σε παλαιά τεύχη του National Geographic, αλλά και σε επικριτικά άρθρα άλλων εντύπων για την κάλυψη του περιοδικού σε θέματα φυλής.

«Οι φωτογραφίες, όπως και τα άρθρα, όχι μόνον έδιναν έμφαση στη διαφορετικότητα, αλλά της προσέδιδαν ιεραρχικές ιδιότητες. Η Δύση και ο αγγλόφωνος κόσμος βρίσκονταν στην κορυφή της ιεραρχίας. Μαύροι και σκούροι άνθρωποι καταλάμβαναν χαμηλότερες θέσεις. Οι εικόνες εμφάνιζαν συστηματικά αυτόχθονες να επιδεικνύουν απορία και θαυμασμό για τη δυτική τεχνολογία», λέει ο Μέισον.

Το περιοδικό επέμενε επίσης να μη δημοσιεύει τίποτα το δυσάρεστο, αποφεύγοντας θέματα και εικόνες πολέμων, λιμών ή εμφυλίων συρράξεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!