Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
5 °C 11 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Το ράλι αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα επηρέασε και τα εταιρικά
[Η Καθημερινή]: Το ράλι αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα επηρέασε και τα εταιρικά

[Η Καθημερινή]: Το ράλι αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα επηρέασε και τα εταιρικά

Η επιδείνωση του επενδυτικού ρίσκου (country risk) της Ελλάδας, που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης του 7ετούς ομολόγου στις 9 Φεβρουαρίου 2018, επηρέασε αρνητικά και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν εκδώσει διεθνείς ή εγχώριες ομολογίες στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η μείωση της διαφοράς μεταξύ της απόδοσης των εταιρικών ομολόγων και των αντίστοιχων κρατικών με ίδιας διάρκειας δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η επενδυτική εμπιστοσύνη ακόμη και σε επιχειρήσεις που τα έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την πολύχρονη κρίση, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριότητάς τους εξαρτάται από τις πωλήσεις των θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα της «Κ», η χθεσινή απόδοση του ομολογιακού της Τέρνα Ενεργειακής βρέθηκε στο 3,07% με το αντίστοιχο κρατικό 5ετές ομόλογο να έχει απόδοση 3,34%. Το ομόλογο του Μυτιληναίου είχε χθες απόδοση 2,87% έναντι 3,34% του αντίστοιχου κρατικού, ενώ στην κατηγορία των διεθνών ομολόγων η απόδοση για τη Motor Oil διαπραγματεύθηκε χθες στο 2,3% από 1,65% που ήταν η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου.

Η εικόνα πάντως συνολικά από την αρχή του έτους είναι ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Ταυτόχρονα και τα εγχώρια εταιρικά ομόλογα δείχνουν αξιόλογη πτώση των αποδόσεων από την αρχή του έτους, δηλαδή προσφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους ομολογιούχους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!