Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Καθημερινή]: Η ψυχολογία αναθεωρείται «στο ντιβάνι»
[Η Καθημερινή]: Η ψυχολογία αναθεωρείται «στο ντιβάνι»

[Η Καθημερινή]: Η ψυχολογία αναθεωρείται «στο ντιβάνι»

Η ανάγκη να ρίξουμε τα αγάλματα επεκτείνεται πολύ πέρα από τις δημόσιες πλατείες που τελούν σε αναταραχή. Εσχάτως πυροδοτεί εντάσεις και σε κάποιους επιστημονικούς τομείς, ειδικά στην ψυχολογία. Τους τελευταίους μήνες, ερευνητές και δημοσιογράφοι αμφισβητούν τουλάχιστον τρία «μνημεία» του κανόνα στη σύγχρονη ψυχολογία.

• Το διάσημο πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι συμμετέχοντες ασκούσαν χρέη δεσμοφύλακα άρχισαν γρήγορα να επιδεικνύουν ασυνήθιστη αγριότητα.

• Το εμβληματικό τεστ με το marshmallow, στο οποίο παιδιά που μπορούσαν να λάβουν καθυστερημένη ανταμοιβή ανέπτυξαν αργότερα μεγαλύτερες εκπαιδευτικές επιδόσεις σε σχέση με αυτά που δεν μπορούσαν.

• Και η λιγότερο γνωστή αλλά με μεγάλη επιρροή αντίληψη ότι το εγώ εξαντλείται και πως η βούληση είναι σαν ένας μυς που μπορεί να δυναμώσει αλλά ταυτόχρονα κουράζεται.

Οι επιθέσεις που δέχθηκαν αυτές οι μελέτες δεν είναι καινούργιες. Κάθε μία είναι μια διαφορετική υπόθεση που περιλαμβάνει αντιπαραθέσεις για τη μεθοδολογία και τη μεροληψία των στατιστικών στοιχείων. Από το 2011 όμως το πεδίο της ψυχολογίας υφίσταται εντατική δοκιμασία, καθώς επανεξετάζονται πάνω από 100 ιδιαίτερα γνωστές έρευνες. Συχνά τα πρωτότυπα πορίσματα δεν μπορούν να αναπαραχθούν και ολόκληρη η διαδικασία μοιάζει να έχει επηρεαστεί από την αλλαγή γενεών και την κατηγορία της πατριαρχίας. «Είναι μια φάση να καθαρίσουμε τα του οίκου μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλά πράγματα δεν είναι τόσο ακλόνητα όσο νομίζαμε», λέει ο Μπράιν Νόσεκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο οποίος ηγείται της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!