Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Πρωτοπόρο πείραμα στη Λέσβο για καθαρισμό θαλάσσιων περιοχών
[Η Καθημερινή]: Πρωτοπόρο πείραμα στη Λέσβο για καθαρισμό θαλάσσιων περιοχών

[Η Καθημερινή]: Πρωτοπόρο πείραμα στη Λέσβο για καθαρισμό θαλάσσιων περιοχών

Ενα καινοτόμο και πρωτόγνωρο σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο πείραμα στις ιχθυοκαλλιέργειες της Λέσβου με αρωγό τα ολοθούρια συντονίζει το WWF Γαλλίας με εταιρικό σχήμα που αποτελείται συνολικά από 8 εταίρους: πανεπιστήμια, ινστιτούτα, αναπτυξιακούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις από 10 μεσογειακές χώρες, ενώ συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι 9 επιπλέον φορείς, μεταξύ των οποίων το WWF Ελλάδος και η Διάσκεψη Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), της οποίας ενεργό μέλος είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Πρόκειται για το έργο PHAROS4MPAs που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG MED 2014-2020, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2019, με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ και αφορά θαλάσσιες μεταφορές και τα λιμάνια, κρουαζιέρες, scuba diving, θαλάσσια πάρκα ανεμογεννητριών, υδατοκαλλιέργεια, σκάφη αναψυχής, και παραδοσιακή και ψυχαγωγική αλιεία. Στη Λέσβο όμως, με έναν πολύ μικρό προϋπολογισμό ύψους 10 χιλιάδων ευρώ, θα εστιάσει στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας στο Βόρειο Αιγαίο, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας Λέσβου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ).

Το Περιφερειακό Ταμείο έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση πειραματικής εφαρμογής για τη διερεύνηση της δυνατότητας μείωσης οργανικού φορτίου από το ίζημα κάτω από κλωβούς υδατοκαλλιεργειών, με τη χρήση ολοθουρίων. «Τα ολοθούρια είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που τρέφονται με οργανική ύλη, την οποία κατακρατούν, γεγονός που τα καθιστά ιδανικούς οργανισμούς για τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής», εξηγεί στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Ωκεανολογίας και Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Μπατζάκας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!